Obiect de patrimoniu descoperit printre resturi de moloz, la OradeaObiect de patrimoniu, descoperit întâmplător la Oradea, într-o zonă în care se lucrează la noua linie de tramvai, de lângă pârâul Peta! Este vorba de unul dintre stâlpii ansamblului în stil seccesion care îngrădește malurile Crișului Repede din centrul istoric al Oradiei. Stâlpul a fost găsit printre resturi de moloz. Ansamblul a fost proiectat în 1912 de arhitecți Laszlo și Joszef Vago. În anii trecuți, întreaga zonă a fost reabilitată, fiind construită și o promenadă pentru localnicii și turiști. Criticul de artă Ramona Novicov spune că unul dintre stâlpii care făceau parte din ansamblu, nu a intrat în calculele proiectului de renovare, dar nu a fost clasat nici ca monument istoric. Astfel că a fost aruncat la gunoi și urma să fie folosit, cel mai probabil, pentru terasamentul noii linii de tramvai.

RAMONA NOVICOV, critic de artă „Face parte dintr-un ansamblu arhitectural, design urban cu valoare excepțională. În sensul că el aparține succesionului vienez de factură geometrică. La 1912 de când au fost ridicați acești stâlpi, doar la Viena se practica acest succesion în stil pur geometric. Oradea era conectată la avangarda europeană, de la început de secol. Aceștia sunt martori neprețuiți care au în spate o poveste formidabilă și care este absolut uluitor, și nedemn, și nedrept să fie îngropați într-un terasament oarecare de la marginea lumii.” 

Potrivit criticului de artă Ramona Novicov, eroarea aparține Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, care a neglijat să includă stâlpul pe lista obiectelor de patrimoniu protejate.

prin telefon: ANGELA LUPȘEA, director, F.P.M.I. Bihor „El a ajuns din greșeală în spațiul în care acum se efectuează lucrările pentru liniile de tramvai. Trebuie să se precizeze faptul că acest lucrări, când se desfășoară, s-au escavat atât din albia râului, cât și din partea de zid. Atunci, în momentul escavării nu s-a observat, acum, ajuns în spațiul de lucru pentru linia de tramvai, pentru că anumite lucrări asta presupun, să fie adus la o anumită cotă terenul pentru a putea fi amplasate și efectuate lucrările conform proiectului de finanțare.” 

RAMONA NOVICOV, critic de artă „Dacă nu va intra în tot planul de restaurare, trebuia dus la adăpost într-un loc public, cu etichete, cu tot ce înseamnă o piesă de valoare, poate la subarcadele Muzeului Cetății, unde sunt și alte piese găsite în apă, răsturnate și duse acolo. Trebuia puțină grijă și puțină atenție, și mai ales, informația atașată. Nu sunt niște pietre oarecare.” 

Reprezentanții fundației spun însă că stâlpul a fost descoperit într-o altă zonă și a fost încărcat din greșeală în mașina cu moloz. De îndată ce vremea de afară va permite acest lucru, fundația îl va recupera și îl va integra în circuitul cultural.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Mr. Bean: Inspectorul Fowler
Comedie

Mr. Bean: Inspectorul Fowler

Filmul prezintă 14 aventuri ale lui Mr. Bean, petrecute în timp ce este inspector. Ideile geniale și comice cu care scapă din situații dificile sunt nelipsite și vor face publicul să râdă cu lacrimi.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook