Ofensiva împotriva fructelor și legumnelor de import de calitate proastăA început ofensiva împotriva fructelor și legumelor neconforme din import. În 11 aprilie, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi inspectorii Direcţiei Generale a Vămilor au demarat la nivel naţional acţiunea ”Demetra”, de verificare a circuitelor de comercializare a legumelor şi fructelor. Acțiunea a început la scurt timp după ce șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a ieșit la rampă cu critici la adresa marilor lanțuri de magazine, despre care a afirmat că vând legume și fructe de import "pline de otravă", în locul produselor românești.

LIVIU DRAGNEA, președinte Camera Deputaților ”Să reușim să nu mai existe în România acest standard dublu, și anume roșiile bune se păstrează pentru țările din vest, iar în România vin roșii proaste și nesănătoase. Este valabil pentru orice legumă, orice fruct care intră în această țară.”

Au urmat controale ale inspectorilor la produsele de import și chiar blocarea TIR-urilor la vamă, spre nemulţumirea comercianţilor care s-au plâns că li se strică marfa în mașini. Potrivit reprezentanților Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, sute de tiruri încărcate cu zeci de mii de tone de legume și fructe perisabile erau blocate de peste 24 de ore în întreaga țară.

COSMINA STOIAN, reporter ”Peste 80 de tone de legume şi fructe, între care 23 de tone de ceapă uscată din Polonia şi 200 de kilograme de usturoi din China, au fost confiscate. Autoritățile au sancționat, astfel, printre altele, igiena necorespunzătoare, depăşirea capacităţii de depozitare, mijloacele de transport necorespunzătoare, etichetarea incorectă ori incompletă şi lipsa autorizaţiei de fucţionare a depozitului de destinaţie.”

Populația resimte efectele deseori nocive ale fructelor și legumelor de import neconforme. Din păcate, în lipsa unor măsuri eficiente de susținere a producției autohtone și de respectare a calității produselor, oamenii sunt nevoiți să consume legumele și fructele deshidratate, fade și îmbibate cu chimicale, de origine deseori îndoielnică.

VOX ''Le prefer pe cele româneşti. La preţ ale noastre sunt cam scumpe, dar aşteptăm să vină sezonul.''

VOX ''Eu iau numai românești, pentru că sunt mai bune și pentru copii, și legume și fructe sunt mai bune! Sunt un pic mai scumpe decât celelalte, normal, cartofii românești dacă ați fost prin piață, e cât kilogramul de carne.''

VOX ''- În general românești cumpăr, pentru că mi se par mai bune și mai eficiente. Ca preț sunt mai bune. - Legumele de import au anumite substanțe care dăunează? - Da, așa, mi se pare, în general fructele mi se par, cu coajă. Trebuie spălate. Și astea românești sunt altfel. Au alt gust, mai bune.''

În 4 aprilie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunța, printr-un comunicat, că loturi mari de legume şi fructe provenite din Serbia și Macedonia, precum varza, merele, morcovii, ceapa uscată, pătrunjelul, salata verde, erau descărcate în România, dar pe facturi nu era înscrisă originea produselor. În același comunicat se arăta că, în urma controalelor, s-a constatat că între produsele românești și cele de import există diferențe mari de calitate și prospețime. Legumele și fructele de import sunt, în parte, deshidratate, fade, fără caracteristici apreciate de consumatori. Mai mult, multe specii de fructe sunt protejate contra deshidratării prin ceruire fină. În ofensiva lansată împotriva legumelor și fructelor de import neconforme, Dragnea a lansat avertismente la adresa Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Protecţiei Consumatorului, Oficiului Antifraudă şi Autorității Naţionale a Vămilor.

LIVIU DRAGNEA, președinte Camera Deputaților ”O să facem absolut tot ce este necesar, cu cei care sunt în funcție acum sau cu cei care vor veni după ei, dacă cei care sunt în funcție nu înțeleg care este uriașa responsabilitate pe care o au și la care s-au angajat atunci când au fost propuși și numiți în funcție.”

Liviu Dragnea susține că legea care reglementează ponderea de 51% de produse agricole româneşti din magazine nu este respectată. Comisia Europeană a considerat că legea 150/2016 încalcă legile comunitare, motiv pentru care acestea trebuie schimbate și repuse în limitele legale.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Destine implinite
Drama

Destine implinite

"Destine implinite" este povestea de iubire dintre Sandhya, o tanara de nouasprezece ani, si Sooraj, iubitul ei, poveste care pare sa se transforme, incet, incet, dintr-o dragoste la prima vedere, intr-o mare dezamagire.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook