Ordonanța militară cu noile măsuri, publicată în Monitorul Oficial



Ordonanța militară privind măsurile suplimentare de combatere a noului coronavirus a fost publicată, în această dimineață, în Monitorul Oficial. Noile măsuri au fost făcute publice, sâmbătă seara, de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și de secretarii de stat Raed Arafat și chestorul șef al Poliției Române, Bogdan Despescu. Potrivit ordonanței, din această seară, de la ora 22, se închid mall-urile, cu excepția magazinelor care vând produse alimentare, veterinare şi a farmaciilor. De asemenea, se închid cabinetele de medicină dentară, fiind permise doar intervenţiile de urgenţă. Se interzice intrarea cetăţenilor străini pe teritoriul României, iar slujbele religioase se vor oficia în lăcaşuri de cult, fără public, fiind posibilă doar postarea online a acestora. În ceea ce privește organizarea de evenimente, se pot oficia botezuri, cununii şi înmormântări la care pot participa cel mult 8 persoane, iar bolnavii pot fi împărtășiți doar la domiciliu. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a vorbit şi despre modul în cetăţenii se pot deplasa în afara locuinţelor. Astfel, se poate circula în afara gospodăriei doar în grupuri de maximum 3 persoane.

ION MARCEL VELA, ministrul Afacerilor Interne „În intervalul orar 06:00 - 22:00, se recomandă ca circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei sa se efectueze numai pentru urmatoarele motive: deplasarea in interes profesional, inclusiv deplasarea intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale, atunci cand activitatea profesionala este esentiala si nu poate fi amanata sau desfasurata de la distanta; deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale; deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta; deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie; deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a oamenilor si nevoile animalelor de companie/domestice.”

Sunt reglementate și deplasările cetățenilor în intervalul orar 22.00 - 6.00.

ION MARCEL VELA, ministrul Afacerilor Interne „Pentru verificarea motivului deplasării in interes profesional, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere. Pentru verificarea motivului deplasarii in interes personal, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, o declaratie pe propria raspundere.”

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței și a locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnatura. Totodată, persoanele izolate la domiciliu care părăsesc locuința fără aprobare sunt considerate persoane cu risc crescut şi vor fi plasate în carantină sub pază, pentru o nouă perioadă de 14 zile. De asemenea, vor fi aplicate măsuri contravenţionale sau penale. Persoanele care au nevoie de susţinere şi au peste 65 de ani vor primi sprijin de la autorităţile locale. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că, începând de astăzi, vor sosi în țară cantități importante de materiale sanitare. Totodată, a precizat că este în desfășurare instalarea spitalului MApN în curtea Institutului ”Ana Aslan”.

RAED ARAFAT, secretar de stat, M.A.I. „Rugămintea către toţi, recomandăm unele măsuri în timpul zilei, cosiderați- e obligatorii. Comportaţi-vă cât mai responsabil pentru a vă proteja pe voi şi pe familiile voastre. Evitaţi plecările şi iesirile din casă dacă nu sunt justificate.” 

BOGDAN DESPESCU, secretar de stat, M.A.I. „Aceste modificări sunt necesare, pentru că am observat că sunt persoane inconștiente, care decid să nu respecte regulile impuse și să se joace cu sănătatea publică. Ordonanţa a fost publicată deja în Monitorul Oficial și după intrarea în vigoare aceștia riscă pâna la 15 ani de închisoare, dacă cei care au contactat boala, au vătămări. Nu e de joacă şi nu ne jucăm.” 

Totodată, chestorul șef al Poliției Române a declarat că, potrivit Ordonanței militare, sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor ordonanței: Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii autorităților administrației publice locale.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook