Ordonanța privind legile Justiției, adoptată de Guvern



Guvernul României a adoptat, astăzi, în ședință extraordinară, Ordonanța de Urgență pentru modificarea legilor Justiției. Modificările au intrat pe agenda ședinței din această dimineață în ciuda criticilor lansate de corpul magistraților, de societatea civilă, de politicienii din Opoziție și de organismele europene.
 
VIORICA DĂNCILĂ, premierul României "Cele trei legi ale justiţiei au fost modificate de Parlament, iar aceste modificări au fost validate de Curtea Constituţională şi asigură o mai bună funcţionare a sistemului de justiţie în interesul cetăţenilor. Ceea ce adoptăm azi reprezintă o armoniozare a prevederilor legii astfel încât să răspundă cât mai bine la buna funcționare a actului justiției în România. Justiția din România trebuie să fie garanția respectării și apărării drepturilor si libertăților cetățenilor, iar abuzurile nu sunt și nu vor fi tolerate."

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat că a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția și ale Consiliului Superior al Magistraturii. Noile modificări cer o vechime mai mare pentru promovarea la Parchetul General, iar pentru delegări sunt condiții mai stricte. Astfel, pentru cei care vor dobândi funcția de procuror general, prim adjunctul și adjunctul, funcțiile de conducere de la DNA si DIICOT, crește de la 8 la 15 ani. Pentru a deveni procuror la DNA și DIICOT va fi necesara o experiență în profesie de 10 ani. Ministrul a mai anunțat că toate interviurile susținute la Ministerul Justiției vor fi transmise în direct, vor fi arhivate și vor putea fi văzute de oricine. În ceea ce privește pensionarea anticipată a magistraților, ministrul Justiției a anunțat că a fost amânată până la finalul anului 2019. Ordonanța mai stabilește că din 2020, apelurile se vor judeca în complet format din trei judecatori. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a avertizat că ordonanța privind Legile Justiției, va afecta marile dosare aflate în curs de soluționare. Adoptarea ordonanței are efect și în ceea ce privește anumiți angajați din Ministerul Justiției. Prim magistratul asistent CCR, Marieta Safta, care ocupa funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției, a demisionat, în această dimineată. Ea era detașată în această funcție și coordona mai multe directii importante, care priveau emiterea sau avizarea de acte normative. În noua formă a legii privind statutul magistraților se arată că judecătorii și procurorii nu pot fi detașați în funcții de demnitate publică. Oordonanța amână, însă, intrarea în vigoare a acestei prevederi până pe 15 octombrie 2019. Noile prevederi vin dupa ce Curtea Constituțională a stabilit că magistrații "nu pot desfășura activități specifice celei de legiferare sau de organizare și punere în aplicare a legii pe calea actelor administrative". Potrivit ministrului Tudorel Toader, doi secretari de stat din minister erau în această situație și, pentru a elimina orice suspiciune, unul dintre ei și-a dat demisia.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook