Parcul Științific Măgurele, un proiect ce poate deveni realitatePrima etapă a celui mai ambițios proiect al României, Parcul Științific Măgurele, a ajuns aproape de final. Studiul de fezabilitate realizat cu sprijinul Asociațieri Internaționale a Parcurilor Științifice va fi gata, cel mai probabil, în luna martie, anul viitor, iar autoritățile locale și cercetătorii implicați în proiect pregătesc etapa a doua și cea mai importantă: construirea parcului! Potrivit autorităților locale și cercetătorilor de la Măgurele, este absolut necesară demararea investiției care va influența dezvoltarea României pe termen lung. În conferința de presă susținută astăzi, președintele Consiliului Județean Ilfov a relatat o discuție cu academicianul Nicolae - Victor Zamfir avută în 2012, când Parcul Științific Măgurele era doar un plan ambițios.

MARIAN PETRACHE, președinte, Consiliul Județean Ilfov

NICOLAE-VICTOR ZAMFIR, director IFIN-HH

Stadiul actual al proiectului de la Măgurele este rezultatul a trei ani de eforturi.

NICOLAE-VICTOR ZAMFIR, director IFIN-HH

Șeful Consiliului Județean Ilfov spune că, de câțiva ani, tot pune deoparte bani pentru începerea efectivă a lucrărilor. A strâns circa 15 milioane de euro, dar ar fi nevoie de 70 de milioane de euro pentru prima etapă a construcției care se va întinde pe o suprafață de cinci hectare de teren. Autoritățile locale spun că s-au orientat spre o unitate militară dezafectată pentru a ridica parcul științific. În 2013 a fost solicitată atribuirea acestu teren, dar se pare că desele schimbări ale șefilor Executivului au împiedicat luarea unei decizii. De altfel, cei care s-au implicat în ralizarea proiectului spun că acesta va deveni realitate doar în momentul în care factorii responsabili vor ajunge la un acord.

MARIAN PETRACHE, președinte, Consiliul Județean Ilfov

Parcul Științific va cuprinde, printre altele, un centru de de excelență în cercetare - diagnosticare și tratament pentru sănătate. Deocamdată, la Măgurele este testat cel mai puternic laser din lume din punct de vedere al cercetării aplicate, care va fi complet operaţional în 2019, componentele fiind instalate deja. 140 de cercetători din 20 de ţări testază sistemele şi echipamentele.

NARCIS CONSTANTIN, primar Măgurele, jud. Ilfov

Proiectul ELI-NP de la Măgurele este cea mai importantă investiţie în cercetarea românească din ultima jumătate de secol. Problema este că, pentru ca proiectul Parcul Științific Măgurele să își atingă scopul, este nevoie de infrastructură, iar guvernanții nu par a se pune de acord cu privire la nevoile României și susținerea potențialului în cercetare și inovație din țara noastră.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Secretul mastii
Drama

Secretul mastii

În jurul anului 1700, prințul moștenitor Lee Seon luptă împotriva organizației Pyunsoohwae, organizație care se pregătește să privatizeze alimentarea cu apă a Joseon-ului.

vezi detalii
Rebelul
Drama

Rebelul

Acțiunea se petrece în timpul domniei faimosului tiran Yeonsangun, și spune povestea lui Hong Gil-dong, fiul unui servitor, și călătoria sa în a deveni primul activist revoluționar al Joseonului.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook