Poezia durerii creative



Când spiritul analitic și lucid al jurnalistului se combină cu sensibilitatea și profunzimea, rezultă ”Cartea Sfâșierii”, un volum de versuri atipice semnat de Cristian Pohrib și lansat, sâmbătă, la Centrul Metropolitan de Educație și Cultură ”Ioan I. Dalles” din București.

CRISTIAN POHRIB, scriitor ”Vorbim, în general, de sfâșiere ca despre ceva extrem de dureros și așa și este. Cartea de poezie pe care o lansăm astăzi, de fapt, vorbește despre sfâșiere ca act de creație. Nu voi face o paralelă între durerea pricinuită de sfâșierea în sine, fie că e sentimentală, fie că este fizică, ci ceea ce se întâmplă în ziua de azi. În privința situației geopolitice, și fac aici o paralelă între activitatea mea ca scriitor și activitatea mea ca ziarist, este foarte clar că sfâșierea geopolitică de astăzi va da naștere unei lumi noi.”

Conform autorului, sfâșierea este înțeleasă de cele mai multe ori doar în sensul durerii fizice sau sufletești, ceea ce este adevărat dar incomplet. Dacă ne gândim chiar la actul divin al creației, avem sfâșierea și ca act de distrugere a unui mit sau a unei realități, pentru a se naște un alt mit și o altă realitate. Conceptul se regăsește și în economie, în conceptul de distrugere creativă, cunoscut și sub numele de ”furtuna lui Schumpeter”. ”Furtuna distrugerii creative” descrie procesul de mutație industrială care revoluționează constant structura economică din interior, distrugând-o neîncetat pe cea veche, creând neîncetat una nouă”. Versurile lui Cristian Pohrib reflectă, într-un fel, distrugerea creativă la nivel spiritual.

ADRIAN BOERU, profesor universitar doctor, Filosofie ”Cristian Pohrib e un poet atipic, pentru că atacă o temă care nu e la îndemâna poeților în general. Cel puțin în ultima perioadă de timp, teme fundamentale privind existența și ființa omului. Pentru el, sfâșierea este starea actuală în care contrariile nu mai comunică între ele și lumea și-a epuizat formele de discurs și conținuturile.”

Cristian Pohrib este autorul a peste 2000 de articole publicate în presa din România și Republica Moldova și are colaborări la la reviste, precum ”Convorbiri literare”, ”România literară”, „Luceafărul” și ”Literatura și Arta”. A publicat volumele ”Turkmenistan – noul miracol asiatic”, la care este coautor, și ”Durerea de a mă privi în oglindă”. De asemenea, poeziile sale sunt incluse în mai multe antologii.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook