Portul Constanța, din nou în prim planPortul Constanţa din România, principala rută alternativă a Ucrainei pentru transporturile de cereale! După ce Rusia a decis să renunţe la acordul ce asigura Ucrainei un coridor securizat pentru transportul cerealelor sale din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, Constanţa devine cea mai mare rută alternativă de transport maritim. De la începutul războiului, portul român a gestionat deja o treime din exporturile de cereale ale Ucrainei. Portul Constanța are capacitatea de a gestiona încărcături suplimentare până la jumătatea lunii august datorită decalajului dintre recoltarea cerealelor în România și Ucraina.

prin telefon: VIOREL PANAIT, președinte, Constanta Port Business Association

”În mod evident Constanța este opțiunea cea mai bună pentru tranzitarea cerealelor ucrainene, având în vedere că România are o capacitate totală de stocare în porturi de 1.800.000 de tone care este de trei, patru ori mai mare decât a oricărei alte țări, Lituania, Letonia, Polonia, etc. Aș spune că este o presiune a tranzitului în Constanța, deoarece noi de obicei manevrăm cereale din România, Ungaria, Serbia.”

În total, portul Constanţa a manipulat 15,25 milioane de tone de cereale în primele şase luni ale acestui an, reprezentând o creştere de 24,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cerealele ucrainene au reprezentat 7,5 milioane de tone din acest total. Prin comparaţie, operatorii portuari români au manipulat 8,6 milioane de tone de cereale ucrainene în tot anul 2022. România este una dintre cele cinci ţări din estul UE care s-au confruntat cu un aflux de cereale ucrainene pe piaţa internă, după invazia Rusiei, ceea ce a convins UE să aprobe restricţii temporare care interzic importurile, cerealele ucrainene putând doar să tranziteze prin aceste ţări. Între timp, fermierii români se plâng pentru că nu se simt sprijiniți de autorități, mai ales în vreme de secetă. Prețurile la îngrășăminte sunt o altă problemă pentru agricultorii noștri.

VALENTIN POPA, fermier

"La momentul asta nici nu mai pot să mai vorbesc de producția la grâu, că oricum au fost producții foarte mici din cauza secetei.  Dacă tot vindem pe nimic și facem 3, 4 tone la hectar, la grâu și nou nu acoperim nici îngrășămintele, la ce mai facem agricultură? Dacă la anul vorbim despre o situație ca anul asta, cu peste 60%, la nivel de țară, fermieri calamitați, dacă vorbim de aceeași situație, vă spun că vorbim numai și numai de falimente. "

Fermierii români își doresc acces la îngrășăminte cumpărate cu prețuri rezonabile și la o creditare care să îi ajute să dezvolte acest domeniu.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Omul padurii
Aventura

Omul padurii

Serialul urmărește peripețiile unui pădurar, Pietro Thiene, care este un adevărat om al muntelui și bun cunoscător al naturii. Acesta, însă, ascunde un secret teribil din trecut. Ca alpinist cu experiență, el a asistat la căderea fatidică a soției sale în timp ce încerca să escaladeze un zid provocator.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii
Anupamaa
Drama

Anupamaa

Anupamaa a sacrificat mult pentru a deveni o soție loială, o noră devotată și o mamă iubitoare. Dar a primit, în schimb, doar lipsă de respect din partea tuturor. După ce realizează situația în care se află, Anupamaa decide să-și trăiască viața în condițiile ei.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook