Povestea Sorinei, fetiţa de 8 ani adoptată, suscită noi semne de întrebare



Copiii României, încotro? Mult mediatizatul caz al Sorinei, fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, subliniază o serie de nereguli din interiorul instituţiilor statului. După ce trauma copilei scoase cu forţa din singurul cămin părintesc pe care îl cunoscuse până acum a fost făcută publică, reacţiile autorităţilor au apărut şi ele. Rând pe rând, premierul Dăncilă şi mai mulţi miniştri ai cabinetului au cerut o anchetă în cazul fetiţei adoptate. Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a precizat că îşi cere scuze public pentru că minora a trecut printr-o astfel de situaţie. Declaraţiile vin însă abia după ce copila a fost luată cu mascaţii vineri din casa în care a fost crescută de un asistent maternal. În imagini se poate vedea cum fata este târâtă de procuror pentru că nu voia să plece. Directorul general al Asociaţiei Asistenţilor Sociali ne-a explicat ce poate însemna o astfel de traumă pentru cei mici.

prin telefon: ANA RĂDULESCU, director general ASproAS

"Ce am văzut este un caz grav de abuz asupra copilului. Indiferent ce decizie trebuia să fie pusă în aplicare, nevoile copilului primează. Legea prevede astfel de spete si exista o procedura cand copilul refuza sa paraseasca persoana de referinta. Este un risc emotional si mental pentru copilul care trece prin astfel de situatie. Trebuie sa incepem sa invatam ca toti cei care intra in contact cu copiii au nevoie de o formare specifica. Copilul are nevoie in acest moment de ajutorul unui specialist, el traieste trauma acestei situatii. Indiferent de terapia pe care o va primi ulterior, deciziile lui vor fi influenţate ulterior. Trebuie sa clarificăm acest caz pentru că altfel oamenii îşi vor pierde încrederea în serviciile de protecţie a copilului."

În timp ce procurorul Maria Pițurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiței de 8 ani din Mehedinți, spune că nu a tras de copil în timpul intervenției și că a încercat să o ia în brațe, procurorul general Bogdan Licu a dispus verificări privind modul în care procurorul din acea structură a intervenit. Iar semnele de întrebare nu se opresc aici. Soţul asistentei maternale care a crescut-o pe Sorina lansează acuzaţii grave împotriva managerului de caz. El susţine că acesta a obligat-o pe soţia sa să semneze refuzul adopţiei şi că ei şi-ar fi dorit să o păstreze pe Sorina. Mai este mult până se va face lumină în acest caz. În localitatea Baia de Aramă au avut loc proteste iar oamenii au afişat mesaje precum „Sorina merită un loc în România, alături de familia ei”, „Lăsați-o pe Sorina să decidă” sau „Sorina are o familie și centrele sunt pline de orfani”. Totuşi, Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului a precizat că persoana de la care a fost preluată fetița din Mehedinți nu mai avea calitatea de asistent maternal, fiindu-i retras atestatul, astfel că fata era reținută ilegal. Adopția pentru fetiță a fost deschisă încă din 2013, dar 120 de familii, cărora le-a fost prezentată o fotografie cu micuţa au refuzat-o. Demersurile pentru adopţie au fost făcute ulterior de o familie de cetăţeni români stabiliţi în Statele Unite, cărora minora le-a fost încredinţată. Deocamdată, în mediul online au apărut imagini în care fetiţa apare zâmbitoare alături de mama adoptivă, iar apropiaţi ai familiei transmit că aceasta deja s-a acomodat. Cât de uşor va trece însă peste momentele din 21 iunie, rămâne de văzut.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook