Prevenirea cancerului de col



”Alege să previi cancerul! Vaccinează-te anti-HPV”! Este semnalul de conștientizare tras de cadrele medicale de la Spitalul Universitar de Urgență București, pentru toate femeile care trebuie să aibă o şansă împotriva cancerului de col uterin. Sunt peste 120 de tulpini HPV, dintre care 15 pot fi cauza cancerului de col uterin. Anumite tulpini pot provoca o serie de complicații și pot duce la cancer. Tulpinile 16 și 18 sunt responsabile de 70% dintre cazurile de cancer de col uterin. Există tulpini care nu duc la cancer, dar pot produce o serie de veruci sau condiloame și devin mai ușor transmibile. Deși se vorbește mai des despre asocierea dintre cancer și virus la femei, nici bărbații nu sunt ocoliți de complicațiile grave ale unei infecții cu HPV.

MONICA CRISTOIU, medic, Spitalul Universitar București ”România, din păcate, este pe primul loc în ceea ce privește incidența și mortalitatea prin cancerul prin col uterin. Sunt șase decese zilnic. Peste 4.300 de cazuri pe an, iar rata de mortalitate este de șase ori mai mare decât la nivel european. Avem niște arme împotriva acestui virus și, da, avem trei arme principale. Primul, consultul, consultul ginecologic, al doilea, screeningul, iar al treilea, da, o armă recentă, vaccinarea.”

Pe lângă aceste trei arme, efectuarea examenului Babeș-Papanicolau anual, alimentația sănătoasă și respectarea măsurilor de igienă au un rol important în prevenirea cancerului de col uterin.

CĂTĂLIN CÎRSTOIU, manager, Spitalul Universitar București ”Vaccinarea anti-HPV este un început, pentru a arăta că vaccinarea anti-HPV trebuie să fie o vaccinare reglementată. Pentru că o problemă majoră este declararea acestor vaccinări în Registrul Național de Vaccinare, deoarece știți bine că vaccinul poate fi făcut de orice medic care are competența să facă acest lucru, noi, aici, încercăm să cream o linie în care vaccinarea să fie prescrisă corect, să aibă un fir logic și să ajungem la un final, în care să fie declarată în RNV.”

De la 1 decembrie 2023, femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani pot procura vaccinul HPV prin prescripţie de la medicul de familie, cu reducere de 50%. Schema completă de tratament pentru persoanele cu vârsta de peste 15 ani presupune trei doze, iar pentru cele cu vârsta sub 15 ani este de două doze.

ALEXANDRA, pacientă ”Cunoșteam de mult această problemă legată de HPV. Știu de vaccin de câțiva ani de zile. Am venit la spital, în această zi, ca să îmi fac prima doză de HPV.”

În fiecare an, pe 4 martie, Asociația Internațională Papillomavirus marchează ”Ziua Internațională de Conștientizare a HPV”, pentru a atrage atenția asupra riscurilor asociate infecției cu virusul papilloma uman și a modalităților prin care pot fi prevenite bolile provocate de acesta.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook