Profesorii, în stradăProtest de amploare al sindicatelor din Educație, în Capitală! Aproximativ 15.000 de persoane venite din toată țară s-au adunat în fața sediului Guvernului. Manifestanții au cerut majorarea salariilor, acordarea salariului mediu brut pe economie pentru profesorii debutanți, indexarea anuală a salariilor cu rata inflației, plata orelor suplimentare, acordarea de sporuri pentru condițiile de muncă, decontarea navetei și investiții în infrastructura de învățământ.

ION DOBRE, reprezentant, Sindicatul Învățământului Preuniversitar Buzău

”De fiecare dată, oamenii au cerut ca guvernanții să se aplece asupra dialogului și să nu ne trateze cu disprețul cu care ne tratează în prezent. Vom ajunge într-o grevă generală, dacă nici de această dată, după acest protest masiv, vor adopta aceeași metodă de a ne ignora și de a nu ține cont de doleanțele noastre. Aceste doleanțe sunt de natură salarială în primul rând, faptul că inflația a dus la sărăcirea, la un grad aproape de neimaginat, în rândul populației din învățământ, nu știm la ce să ne așteptăm de la ei, la disprețul de care au dat dovadă până acum, este posibil să meargă în aceeași direcție. Din nefericire, greva generală preconizată, ca începând din 22 luna aceasta nu poate fi evitată decât prin măsuri pe care le vor lua cu privire la solicitările noastre.”

”În primul rând, este vorba de proasta finanțare a învățământului, atât în ceea ce privește salariile profesorilor și a personalului din învâțământ, cât și finanțarea infrastructurii, care, după cum știm, este în multe școli la pământ. De asemenea, personalul auxiliar și nedidactic nu a ajuns pe legea 153 la grilă cum trebuia, contractul nostru colectiv de muncă nu este aplicat corect în ceea ce privește decontarea navetei și alte drepturi pe care le avem.”

”Din păcate, nu cred că Guvernul va ține cont vreodată de doleanțele noastre și dacă acolo sus nu ar ajunge oameni cu lipsă de educație, nu am mai fi noi aici. Noi am fi în clase și ne-am face treaba, și nu strigă nimeni de fericire, da, toată lumea vine din suferințe și din lipsurile pe care învățământul românesc le are de 30 de ani încoace și nu cred că vreodată se va rezolva ceva, vedeți atitudinea pe care domnii guvernanți o au și respectul pe care îl au pentru cei care i-au format.”

 

"Suntem umiliți la maxim, ne-am săturat, am 23 de ani de învățământ, iar cu salariul de 4.000 de lei fără gradație de merit nu te poți descurca, deci este jenant. Nu știu dacă vom obține ceva, dar măcar să vadă că fără noi, educația în țară cine o face, nu putem avea pretenții la o țară dezvoltată fără educație."

"29 de ani în învățământ, hai să spun nu este decent.

-Salariul nu este decent?
-Nu este decent, nu este, este prea mic salariul, în ultimii 20 de ani tot învățământul a fost batjocorit."

Protestul a fost organizat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Naţională Sindicală ”Alma Mater”. Dacă nu se vor găsi soluții pentru revendicările lor, cadrele didactice au anunțat că vor intra în grevă generală, la data de 22 mai, iar anul școlar se va încheia mai devreme cu aproape o lună. Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că a purtat în urmă cu o zi, discuții cu reprezentanții profesorilor. Aceasta a precizat că va lupta pentru ca profesia de dascăl să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării.


Recomanda prietenilor tai

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Omul padurii
Aventura

Omul padurii

Serialul urmărește peripețiile unui pădurar, Pietro Thiene, care este un adevărat om al muntelui și bun cunoscător al naturii. Acesta, însă, ascunde un secret teribil din trecut. Ca alpinist cu experiență, el a asistat la căderea fatidică a soției sale în timp ce încerca să escaladeze un zid provocator.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii
Anupamaa
Drama

Anupamaa

Anupamaa a sacrificat mult pentru a deveni o soție loială, o noră devotată și o mamă iubitoare. Dar a primit, în schimb, doar lipsă de respect din partea tuturor. După ce realizează situația în care se află, Anupamaa decide să-și trăiască viața în condițiile ei.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook