Provocări pe piața munciiÎn contextul economic actual din România, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, subliniază importanța abordării echilibrate a problemei șomajului și a lipsei forței de muncă specializate. El a evidențiat că, deși șomajul este la un nivel scăzut, preocuparea majoră rămâne asigurarea resurselor umane calificate pentru cerințele pieței.

 

ȘTEFAN-RADU OPREA, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

”Dacă ne uităm pe cifrele statistice, șomajul în România este la un nivel foarte scăzut. Dacă vorbim cu mediul de afaceri, într-adevăr, lipsa forței de muncă calificată este una dintre principalele îngrijorări pe care le au, depinde de analiza pe care o fac, dar întotdeauna este în primele trei. Din perspectiva aceasta, să știți că și atunci când vorbim despre salariul minim pe economie, eu îl pun întotdeauna într-un context, dacă ne uităm doar la o creștere a salariului minim pe economie, ar putea să spunem, uite, e un pericol sau ar putea fi un pericol pentru companiile românești, în special pentru cele mici și mijlocii. Dar dacă ne uităm în context și punem principala amenințare pe care o spun tot IMM-urile că o au lipsa, forței de muncă calificată, găsim că o posibilitate de a avea această forță de muncă este să creștem nivelul de salarizare. Sigur, trebuie vorbit întotdeauna de un pachet. Simpla creștere a salariului de foarte multe ori nu este suficient, dar în această perspectivă, prin dialogul cu mediul de afaceri, încercăm să găsim soluții, o soluție solidă, consistentă vine din Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru că acolo sunt un miliard de euro la Ministerul Educației pentru învățământul dual. Este important să fim împreună, mediul de afaceri, Ministerul Economiei, Ministerul Educației, ca ceea ce se întâmplă în învățământul dual să răspundă nevoii, nevoii reale de forță de muncă calificată pe care o au antreprenorii și facem acest lucru, suntem în dialog cu ei în permanență.”

O altă preocupare a șefului Economiei se concentrează pe exploatarea oportunităților oferite de piața unică europeană, însă recunoaște provocările legate de găsirea forței de muncă.

ȘTEFAN-RADU OPREA, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

”Sunt din ce în ce mai mulți care aduc forță de muncă din străinătate, pentru că sunt anumite zone unde sunt mai greu de găsit cetățeni români. Apartenența la piața unică, o piață de 500 de milioane de locuitori, aduce oportunități pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru companiile din România. Ești pe o piață solidă, cu un volum mare de șoc, cu putere mare de cumpărare, dar există și libertatea mișcării forței de muncă și atunci sigur revenim la ideea inițială, dacă vrem să avem forță de muncă calificată în România va trebui să ajungem la o convergență a salariului cu salariul minim și atunci ideea salariului minim european duce la această convergență.”

În ceea ce privește plecarea tinerilor din România, Radu Oprea consideră că investițiile semnificative în infrastructură și servicii publice, cum ar fi autostrăzile și sistemul de sănătate, sunt piloni esențiali pentru atragerea și păstrarea acestora în țară. Ministrul a subliniat că un mediu propice pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor este crucială pentru viitorul economic al României.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook