Rata inflaţiei a scăzutRata anuală a inflaţiei a scăzut! Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, reducerea inflației s-a realizat ca urmare a creșterii prețurilor de consum cu 3,4% în luna noiembrie 2018 comparativ cu luna noiembrie 2017. Creşterea s-a făcut pe fondul majorării cu 4,24% a preţurilor la mărfurile nealimentare, cu 2,86% a celor alimentare şi cu 2,5% a serviciilor. Ca urmare a acestor evoluţii, inflaţia a intrat în ţinta Băncii Naţionale a României, de plus/minus 2,5%, pentru finele fiecărui an. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a susţinut că inflaţia va reintra în ţinta Băncii, încă din noiembrie. Pentru decembrie 2018, BNR a prognozat, în Raportul asupra inflaţiei din octombrie, o rată anuală a inflaţiei de 3,5%.

Odată cu creșterea prețurilor s-a majorat și salariul. Câștigul net din octombrie a fost de 2.720 de lei, în creştere cu 13,7%, comparativ cu luna octombrie a anului precedent. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, de 6.380 de lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 1.580 de lei. În sectorul bugetar, creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost înregistrate în învăţământ, în administraţia publică și în sănătate şi asistenţă socială. Reprezentanţii INS au explicat că salariul mediu net s-a majorat ca urmare a acordării de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, inclusiv tichete de masă şi tichete cadou. De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice. În unele domenii au fost înregistrate și scăderi salariale. Cele mai semnificative au fost: cu 17,2% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale și cu 16,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Mr. Bean: Inspectorul Fowler
Comedie

Mr. Bean: Inspectorul Fowler

Filmul prezintă 14 aventuri ale lui Mr. Bean, petrecute în timp ce este inspector. Ideile geniale și comice cu care scapă din situații dificile sunt nelipsite și vor face publicul să râdă cu lacrimi.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook