Recomandare privind filmele din perioada comunistă



Clarificări privind recomandarea CNA referitoare la filmele din perioada comunistă! Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat o recomandare prin care televiziunile vor trebui să informeze publicul în cazul prezentării unor producţii cinematografice româneşti realizate înainte de anul 1989. Propunerea a venit din partea lui Răsvan Popescu, la scurt timp după ce USR a venit cu un proiect asemănător, prin care propunea marcarea cu litera "C" de la "cenzură" a filmelor. CNA a considerat însă această formulare drept una excesivă şi a acceptat propunerea lui Răsvan Popescu. Membrul CNA consideră că recomandarea este necesară, mai ales pentru tinerii de astăzi.

RĂSVAN POPESCU, membru CNA

"În primul rând, să subliniem încă o dată că e vorba de o recomandare, deci nu-i nimic obligatoriu. Totul rămâne la latitudinea postului și posturile care dau film românesc știu că există filme dinainte de 89 marcate de cenzură și de caracterul lor propangandistic și sunt filme care nu au nici o legătură cu tema asta. Ideea este ca în principal tinerii din ziua de azi să poată să fie avertizați că ei se uită la ceva la care s-a uitat cenzura înaintea lor și cenzura a avut grijă să modifice sensul lucrurilor uneori să facă din alb, negru. Să facă, să spun din comunism o poveste de succes. Comunismul a dat faliment tocmai pentru că nu a fost o poveste de succes. Să facă din partizanii din munți, care se opuneau regimului, să facă niște bandiți și din securitate o forță, care bine făcea că îi vâna și îi omora."

Cele mai multe filme din perioada comunismului erau supuse controlului ideologic al Partidului Comunist Român și urmau îndeaproape linia regimului cu privire la problemele din societate.

RĂSVAN POPESCU, membru CNA

"Să vorbim despre filme în care țăranii erau fericiți, să fie deposedați de pământ în procesul de colectivizare. Aici adevărul istoric este profund falsificat și asta este ținta acestei recomandări. Să atenționeze în special publicul tânăr care nu are de unde să știe cum a fost. Atenție, e ca un produs cu E-uri, poți să îl cumperi, poți să îl mănânci, dar să știi ce faci, să știi ce consumi ca să spun așa în sens larg."

Potrivit recomandării CNA, televiziunile au de ales fie difuzarea unor emisiuni în care pot fi puse în discuţie aceste pelicule prin participarea unor invitaţi care să prezinte contextul istoric şi cultural al realizării lor, fie informarea publicului prin afişarea statică şi lizibilă, la începutul filmului, a uneia dintre menţiunile: „film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiţionată de o viză a cenzurii” sau „film realizat în perioada comunistă, în care funcţionau cenzura şi propaganda de stat”. Alegerea formulei potrivite rămâne la latitudinea postului, în funcție de fiecare film în parte.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook