Stirile National TV
Recomandări pentru mesele de sărbători
Perioada sărbătorilor poate deveni una periculoasă, pentru cei care exagerează cu bunătățile culinare. Medicii spun că există un cuvânt cheie pentru a nu fi afectați după masa de Crăciun: moderația. Putem gusta din toate preparatele, putem savura mâncărurile tradiţionale dar fără a face excese. Carnea slabă este recomandată, explică medicul Bogdan Tănase, la Ghidul Sănătății Moderne, alături de Iulia Gheorghe.
dr. BOGDAN TĂNASE, medic specialist, Medicină Internă
"-De sărbători, după post, tendința este de a exagera. Se trece brusc la un regim cu foarte multe calorii, cu foarte multe proteine și cu foarte multe grăsimi de origine animală. Și aici vorbim și de sarmale, și de piftie, jumări, și de friptură de porc, tobă.
Tobă.
-Eu nu sunt fan.
-Nici noi, dar așa cum spune generația nouă, ce spune? Că suntem ultima generație care mai mâncăm porc. Sau tăiem, mai bine zis.
-Recomandarea ar fi, ca de sărbători, să nu consumăm lipide de origine animală în proporții excepționale.
-Atunci ce carne să consumăm?
-Pui, curcan, vită.
-Sau carnea slabă de porc, nu grăsimi."
Echilibrul este mai important decât excluderea anumitor alimente, mai spun medicii. Potrivit acestora, este nevoie și de o păstrare a ritmului cotidian, cu respectarea programului cu trei mese principale pe zi, mic dejun, prânz și cină, pentru a ajuta digestia şi a reduce tendinţa de a lua gustări frecvente. Iar mișcarea zilnică poate ajuta în orice situație!







