Road rage, la cote alarmante din cauza traficului de coșmarRoad rage sau furia rutieră, o tulburare care se manifestă prin stres şi ostilitate din cauza traficului, la cote alarmante, în România! Psihologii atrag atenția asupra faptului că numărul mare de maşini şi orele petrecute la semafoare și în ambuteiaje pot duce la anxietate sau chiar la agresivitate în trafic. În marile orașe ale României există, deja, mediul propice pentru road rage, din cauza traficului sufocant.

COSMINA STOIAN, reporter „Sindromul road rage este o tulburare în care o persoană prezintă un nivel ridicat de stres, anxietate şi ostilitate din cauza traficului. Cel care suferă de această tulburare, odată ce se află în maşină, prezintă o schimbare de personalitate şi ia decizii neobişnuite pentru el. Furia din trafic, odată exteriorizată, poate duce cu uşurinţă la agresiuni.”

Consecințele din punct de vedere legal privind agresivitatea în trafic sunt foarte mici sau chiar inexistente. Asta, din cauza faptului că astfel de episoade sunt greu de probat. Practic, la ora actuală nu există o lege clară care să îi pedepsească pe șoferii cu comportament agresiv în trafic. Astfel, atunci când o persoană vrea să reclame un incident, este greu de probat. Legea te obligă să constaţi contravenţiile la regimul circulaţiei doar în două moduri: direct, sau cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate. Dacă nu sunt omologate, constatarea poate fi respinsă în instanţă. De exemplu, în cazul unei filmări cu o cameră spot, atunci instanţa îţi anulează procesul verbal, deoarece aceasta nu este omologată.

RADU LECA, psiholog „Noțiunea de agresivitate în trafic are legătură cu tipologia și caracterul conducătorului auto. Cu cât conducătorul auto este mai agresiv acasă, cu atât va fi mai agresiv și la volan. Nu există soluții pentru agresivitate, datorită faptului că legislația română nu prevede un management al agresivității la volan. nouă nu ni se impune de lege să fim puțin agresivi sau moderat agresivi. Nu avem un control psihologic care să determine agresivitatea. Avem un test psihologic care este apt/inapt. Așa că structura de agresivitate a subiectului va fluctua de la subiect la subiect, în funcție de evenimentele pe care el le realizează.”

În lipsa unor mijloace de probă, şoferii sunt sfătuiţi să îşi păstreze calmul la volan. Este important să nu se dea curs provocărilor, deoarece s-a dovedit că starea de road rage este contagiosă în trafic.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Mr. Bean
Comedie

Mr. Bean

Mr. Bean este un adult care pare să fie născut ieri. De altfel, fiecare episod începe cu imaginea acestuia picat din lună. Este complet ignorant când trebuie să facă niște lucruri simple, însă incredibil de inventiv când găsește soluții la care niciun om normal nu s-ar gândi.

vezi detalii
Veterinarul
Drama

Veterinarul

Drama îşi desfăşoară acţiunea în timpul dinastiei Joseon. Un om care se naște sărac, începe prin a fi medic veterinar, îngrijind cai, apoi devine medic regal și primul chirurg cu practici orientale.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook