România are nevoie de un program de screening pentru cancer mamarCancerul de sân este o problemă majoră de sănătate publică în România! Practic, reprezintă a treia cauză de mortalitate. În fiecare oră este diagnosticat un caz nou de cancer la sân. Și totuși, mii de femei află prea târziu pentru a se mai salva. Cadrele medicale în domeniu spun că România are nevoie urgentă de un program de screening pentru cancer mamar.

FLORIAN NICULA, medic coordonator programe de prevenire si control cancer
"Nevoia de organizare a unui program național de screening mamar este foarte mare, este recunoscută de toată lumea, //...// însă pentru implementarea unui astfel de program este nevoie de o serie de etape: etapa de cuantificare, de evaluare a resurselor de care suntem în stare să le utilizăm s-a încheiat, împreună cu o etapă de pilotare, care a oferit un studiu de fezabilitate dacă vreți, pe un număr de mamografe, câte femei pot fi testate anual, câte femei pozitive, câte să fie reevaluate, câte în final, cancere, microcancere să se descopere într-un program de screening." 

La noi în țară sunt depistate mai multe femei cu cancer la sân decât media europeană.

CEZAR IRIMIA, preşedinte, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer

"Am constatat că suntem peste media europeană de depistare a acestei forme de cancer, adică media europeană e o femeie depistată la o mie de femei, iar la noi din păcate sunt 3 femei la mia de femei screenate. Deci există o necesitate de a demara urgent un program de screenning pe cancerul mamar, dar nu numai și pentru asta ar trebui să facem ceva, să facem o presiune constructivă asupra autorităților să demarăm acest program. Ne-am cam săturat de declarații, fiecare guvernare a promis screenning. Screeningul aduce numai avantaje, costuri mici și șanse de supraviețuire mari."

În România, cancerul de sân ocupa, în 2018, prima poziție, cu o pondere a cazurilor noi de 25,1%, la mare distanță de cancerul de colon 11,9% și cancerul de col uterin 8,6%.

CEZAR IRIMIA, preşedinte, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer

"Poate schimbăm un pic și graficele acelea europene care ne situează așa cum am mai spus pe primul loc la mortalitate și pe ultimul loc la finanțare. În România, anual avem aproape 10.000 de noi cazuri de cancer mamar și peste 3.000 dintre femeile depistate, pierd lupta cu boala."

În mediul rural, aproape 80% dintre femei nu își fac niciodată un control sau nu ajung la medic.

CEZAR IRIMIA, preşedinte, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer

"Nu au fost niciodată la un control al sânilor, aceasta este realitatea dură, dar este realitate. Un screening mamar le-ar fi ajutat, le-ar fi adus aproape de medic și mamografia este necesară să se facă, iar cancerul mamar depistat la timp în faze incipiente este perfect vindecabil, de aceea noi ar trebui să avem grijă de doamnele noastre, noi bărbații, în special de mamele noastre, de soțiile noastre ca să nu mai avem parte de tragedii așa cum avem în ziua de astăzi ."

Organizația Mondială a Sănătății recomandă screeningul prin mamografie organizat pentru populația feminină cu vârste între 50 și 69 ani, pentru că în acest interval de vârstă incidența este cea mai mare.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii
Destine ratacite 2
Drama

Destine ratacite 2

Gitanjali Devi îi încredințează lui Simar Bhardwaj sarcina de a găsi o mireasă ideală pentru nepotul ei. Căutarea lui Simar se termină când o întâlnește pe Simar Narayan, care visează să devină o mare cântăreață.

vezi detalii
Omul padurii
Aventura

Omul padurii

Serialul urmărește peripețiile unui pădurar, Pietro Thiene, care este un adevărat om al muntelui și bun cunoscător al naturii. Acesta, însă, ascunde un secret teribil din trecut. Ca alpinist cu experiență, el a asistat la căderea fatidică a soției sale în timp ce încerca să escaladeze un zid provocator.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook