România are spitale supraaglomerate și cu igienă precară, se arată într-un raport europeanCondițiile precare din unitățile sanitare de stat din România, reflectate în Raportul experților Centrului European pentru Prevenirea Controlului Bolilor! Raportul a fost întocmit în urma controalelor efectuate în vara anului trecut la solicitarea ministrului de atunci al Sanatatii, Vlad Voiculescu, dupa declansarea scandalului Hexipharma. Experții au verificat trei spitale din țara noastră: Universitar si Elias din București și Spitalul de Pediatrie din Pitești. Printre altele, în document se notează că unitățile sanitare din sistemul de stat românesc raporteaza mai puține infecții nosocomiale decât în realitate, iar personalul nu este pregătit să facă față focarelor de infecții intraspitalicești. Lipsa dezinfectanților din spitale a fost, de asemenea, consemnată în raportul experților europeni. De exemplu, la momentul controlului, în Spitalul de Pediatrie din Pitești nu exista niciun cadru medical specializat pe epodemiologie.

ADINA ENESCU, director medical, Spitalul de Pediatrie Pitești "La momentul controlului, nu aveam epidemiolog. Postul a fost scos la concurs, însă nu au fost candidați."

Unitatea sanitară are 350 de paturi și media anuală a internărilor este de aproximativ 15.000 de pacienti. Surprinzător, în 2016 spitalul de copii a raportat o incidenta a infectiilor nosocomiale de 0,2 la sută. Asta, în condițiile în care media europeană este de de 5,7 la sută.

GABRIELA CHIORAȘCU, epidemiolog "Pe 2016 s-au înregistart 29 de cazuri de infecții nosocomiale, deci 0,26 rata de incidență."

Recent, conducerea unității sanitare a angajat un medic epidemiolog și a dispus amplasarea aparatelor cu dezinfectant la intrarea în fiecare secție.

MARINELA BĂDULESCU, asistentă șefă, Spitalul de Pediatrie Pitești "Fiecare vizitator care intră în secție și intră în contact cu pacientul, intră și se dezinfectează."

În ceea ce privește spitalele Elias și Universitar din București, experții Centrului European pentru Prevenirea Controlului Bolilor au identificat o serie de nereguli,. Printre altele, la Elias, unde sunt tratați anual circa 35.000 de pacienți, se consemnează că "Infrastructura invechita a spitalului face ca dezinfectia si curatenia sa fie foarte dificil de realizat, iar izolarea pacientilor si inchiderea sectiei anestezie-terapie intensiva sunt imposibile." La Spitalul Universitar de Urgenta sunt tratati anual, peste 60.000 de oameni, iar rata de ocupare este de 120 la suta.Asta înseamnă că unitatea sanitară este supra-aglomerată. Experții au consemnat în raport că, pe lângă faptul că este spotalul este supra-aglomerat, dezinfectantii nu sunt la îndemână, recipientele fiind concentrate doar în biroul asistentelor. Concluzia experților este că trebuie luate măsuri urgente privind igiena, în primul rând a mâinilor, personalul medical trebuie pregătit pentru a face față infecțiilor nosocomiale, iar cei din conducerea unităților sanitare trebuie încurajați să raporteze situația reală a acestor infecții.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Furie si dragoste
Aventura

Furie si dragoste

Jolanne de Valcourt, o tânără frumoasă și rebelă, este fiica nelegitimă, dar totuși recunoscută, a marchizului de Valcourt. Fratele său vitreg, Philippe de Valcourt, îi înscenează infracțiuni comise de el, inclusiv o crimă de înaltă trădare iar Jolanne este condamnată la moarte.

vezi detalii
Suflete tradate
Drama

Suflete tradate

“Suflete tradate” spune povestea fascinanta a doua verisoare, Rashi si Gopi, complet diferite una de cealalta, care, in urma casatoriei, locuiesc in aceeasi casa, impreuna cu familia extinsa.

vezi detalii
Comerciantul
Drama istorica

Comerciantul

Mulți oameni măreți au avut începuturi modeste. Spre finalul tumultuoasei Dinastii Joseon, Chun Bong Sam este un negustor ambulant care a moștenit conducerea unui grup comerciant în dificultate.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook