România, fruntașă la risipa de alimente



România are un nivel scăzut de trai, comparativ cu alte state europene, dar, în mod surprinzător, se situează printre țările fruntașe la risipa de hrană. Totuși, românii au devenit conștienți de această risipă și sunt interesați de reducerea fenomenului. Cel puțin așa rezultă dintr-un studiu realizat de InfoCons.

prin telefon: SORIN MIERLEA, președinte InfoCons „Trebuie să conștientizăm faptul că în momentul în care aruncăm la gunoi mâncare, nu aruncăm doar mâncare, ci acea mâncare are o valoare în bani, iar banii respectivi au o valoare în orele pe care le muncim, practic ne aruncăm viața la gunoi.”

Sorin Mierlea recomandă cumpărarea în cantitate redusă a alimentelor de calitate și renunțarea la cantități mari și la promoții de tipul 3 la preț de 2, deoarece pot ascunde capcane privind termenul de valabilitate. De altfel, este o capcană care deschide calea aruncării la gunoi a hranei. Băncile de alimente ar fi soluția utilă pentru prevenirea fenomenului de risipă.

FLORIN-ALEXANDRU ALEXE, deputat PNL „E foarte important prin legislație să sprijinim aceste bănci de alimente pentru că experiența, mai ales în țările dezvoltate din Vest, dar și în SUA, a arătat că aceste bănci de alimente au un rol foarte important în a prelua mărfurile care ajung aproape de data de expirare și ar putea să le distribuie, e vorba de un efort logistic extraordinar și sunt foarte importante în tot acest lanț de a distribui alimentele care se apropie de data de expirare de la producător sau de la magazine către beneficiari.”

Amploarea fenomenului risipei de alimente impune modificarea legislației actuale sau chiar întocmirea unei noi legi, susține parlamentarul liberal.

FLORIN-ALEXANDRU ALEXE, deputat PNL „Atunci când am făcut legea, datele cele mai importante le-am avut de la cât se distrugea în anumite centre speciale în România și, atunci, ne-am dat seama de această amploare. S-au făcut tot felul de studii, dar nu avem un instrument clar care să ne spună în fiecare lună sau în fiecare an cât se aruncă și cine sunt principalii producători ai acestei risipe alimentare.”

Pentru a avea o imagine corectă a dimensiunii fenomenului, este important ca, în perioada următoare, risipa de hrană să fie atent monitorizată.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook