România, în stare de alertă



România a intrat, de astăzi, în stare de alertă, după două luni de stare de urgență! Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au prezentat, aproape de miezul nopții, noile reglementări valabile pentru perioada stării de alertă.

ION MARCEL VELA, ministrul Afacerilor Interne „Începând cu data de 15 mai 2020, se declară starea de alertă la nivel național pentru o perioada de 30 de zile.” 

Sunt câteva mari schimbări în ceea ce privește viața oamenilor. Astfel, românii pot ieşi din casă, în interiorul localității, fără declaraţie pe proprie răspundere sau adeverinţă de la angajator. În schimb, trebuie să completeze declarație, dacă doresc să iasă în afara localității, pentru motive întemeiate.

RAED ARAFAT, secretar de stat, M.A.I. „O măsură importantă este că, începând cu 15 mai 2020, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în spatii închise se instutuie obligativitatea măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite. Instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii economici publici și privați au obligația organizării activității astfel încât munca să se desfășoare de la domiciliul angajaților, iar dacă activitatea desfășurată nu permite acest lucru trebuie să ia măsuri pentru asigurarea triajului epidemiologic, dezinfectarea obligatorie a mâinilor, respectarea regulilor privind desfășurarea activității în birourilor din spații comune, decalarea programului de lucru pentru entitățile cu un numar mai mare de 50 de salariați. E suspendată temporar activitatea de servire și consumarea produselor în spațiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor și a localurilor publice, cât și la terasele din exteriorul acestor locații. Deci, continuă să fie închise terasele și alte zone de servire a mesei. Sunt exceptate activități de preparare a hranei și de comercializare a băuturilor, precum și cele de tip room service, drive in, etc.” 

Începând de astăzi, românii pot merge la dentist, la coafor sau la saloanele de cosmetică. Şi mall-urile au fost deschise, însă doar cele mici, cu suprafaţă de până în 15.000 metri pătraţi, iar magazinele trebuie să aibă deschidere spre stradă. Tot de astăzi, românii pot participa la slujbele religioase.

NELU TĂTARU, ministrul Sănătății „Aceste reguli, care au fost evaluate, vor fi ăntr-un ordin comun al MS cu secretariatul pentru culte. Se reiau sau se dechid hotelurile. Deschiderea saloanelor de ingrijire corporală si regulile aferente le veti gasi intr-un ordin comun cu Ministrul Economiei si Ministrul Muncii.” 

În starea de alertă, românii pot merge la spital, chiar dacă nu au probleme urgente, dar cu condiţia să își programeze vizita la medic. De asemenea, au fost deschise şi parcurile, însă nu și locurile de joacă. Președintele Klaus Iohannis a anunâat, aseară, că intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi și responsabilități suplimentare pentru toți cei care își vor relua, într-o formă sau alta, activitatea.

KLAUS IOHANNIS, președintele României „Vreau să fiu foarte clar! Dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci, nu voi ezita să declar din nou stare de urgență. Să nu compromitem, așadar, tot ce am realizat până acum cu mari sacrificii!”


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook