România, între ţările în care corupţia umbreşte lupta împotriva SARS Cov-2



Pandemia de coronavirus este, pentru unii, ocazie de câştiguri fabuloase pe căi necinstite, iar România nu face excepţie. Potrivit cotidianului american Washington Post, ţara noastră se numără printre statele în care corupţia înfloreşte pe timp de pandemie, pe seama nenorocirii oamenilor. Îi sunt alături Columbia, Bangladesh sau Argentina. În graba lor de a procura resursele necesare, de la măşti sanitare la alimente, guvernele renunţă la licitaţii, pentru a accelera achiziţiile publice. Iar acest lucru lasă loc unor afaceri necurate. Cât la sută din banii de achiziţii ajung în buzunarele birocraţilor corupţi, ale contractorilor apropiaţi de aceştia sau în vistieria sindicatelor corupte?", se întreabă jurnaliştii americani.

COSMINA STOIAN, reporter "România este un exemplu de stat în care contractele pentru ventilatoare sau măşti de protecţie ascund acţiuni ilicite. Publicaţia Washington Post menţionează cazul unei mici firme specializate în comerţul cu tutun şi băuturi alcoolice, care a obţinut contracte pentru a produce măşti sanitare, la un preţ de două ori mai mare decat cel de pe piaţă. Contractele, în valoare totală de 12,6 milioane de dolari, au fost perfectate după ce un furnizor din domeniul medical, exclus de la obținerea de contracte cu statul din cauza taxelor neplătite, a încheiat un parteneriat cu firma producătoare de tutun și alcool."

În perioada stării de urgenţă, achizițiile statului sunt efectuate de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate. Am încercat să obţinem un punct de vedere din partea preşedintei acestei instituţii, Cornelia Nagy, numită în funcţie în 2018, de către premierul de atunci, Viorica Dăncilă. Cu puţin timp în urmă, cabinetul doamnei Nagy ne-a transmis un mesaj în care ni s-a recomandat să adresăm solicitarea noastră către Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență, domnului secretar de stat Raed Arafat. Vom reveni cu detalii pe acest subiect în jurnalele noastre următoare. La sfârşitul lunii martie, Bogdan Pîrlog, procuror militar la Parchetul Militar București s-a autosesizat în acest caz. Însă, potrivit dispozițiilor legale, acesta nu avea competența funcțională după calitatea persoanei, nefiind vorba de militari implicați, așa că a declinat dosarul la DNA. Nereguli găsim şi la case mai mari. În Statele Unite, Agenţia Federală de Management al Urgenţelor a oferit, fără licitaţie, un contract de 55 de milioane de dolari pentru măşti de protecţie unei companii care nu s-a mai ocupat până acum de producerea sau achiziţionarea de echipamente medicale şi care vinde măştile statului la suprapreţ. În Bangladesh şi Columbia, ajutoarele alimentare oferite celor săraci au reprezentat o ocazie pentru oficialii locali să obţină profituri ilicite.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook