România şi industria operaţiilor



România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la operațiile de cataractă, dar pe primele locuri la nașterile prin cezariană! Conform datelor publicate de Eurostat, în Uniunea Europeană au fost efectuate în anul 2017, 4,7 milioane de operații de cataractă. În Portugalia au fost realizate cele mai multe astfel de operații, mai precis 1.400 de operaţii de cataractă la 100.000 de locuitori, ţara fiind urmată de Austria, Franţa, Cehia şi Letonia, toate cu 1.300 de operaţii la 100.000 de locuitori. La polul opus, în trei state membre au fost efectuate mai puțin de 400 de operaţii de cataractă la 100.000 de locuitori, respectiv România cu 395 de operații, Irlanda și Cipru. Dacă în trecut acest gen de intervenţie chirurgicală necesita spitalizarea pacientului, în anul 2017 în 16 state membre UE, mai puţin de 10% din totalul operaţiilor de cataractă au fost efectuate pe pacienţi spitalizaţi, cel mai mic procent fiind înregistrat în Estonia. Situația stă total invers în patru state membre, unde mai mult de jumătate din operaţiile de cataractă au fost efectuate pe pacienţii spitalizaţi, pe primul loc după acest indicator fiind România unde 66,3% din operaţiile de cataractă au fost efectuate pe pacienţii spitalizaţi.

O altă intervenţie chirugicală obişnuită în Uniunea Europeană care în trecut era făcută doar în cazul unui pericol, este naşterea prin cezariană. Conform datelor Eurostat, în anul 2017 au fost înregistrate 1,4 milioane de astfel de intervenţii. În majoritatea statelor membre UE au fost efectuate între 200 şi 390 de naşteri prin cezariană la fiecare 100.000 de locuitori în anul 2017. Pe primul loc se află Cipru, unde se înregistrează aproape 600 de naşteri prin cezariană la fiecare 100.000 de locuitori.

COSMINA STOIAN, reporter

"România se află pe al doilea loc, cu peste 400 de naşteri prin cezariană la fiecare 100.000 de locuitori. La polul opus, operaţia de cezariană este mai puţin frecventă în Lituania, Suedia, Olanda şi Finlanda."

Contrar recomandărilor medicilor, care spun că operația de cezariană trebuie făcută doar în cazul în care nașterea naturală reprezintă un pericol pentru mamă sau făt, multe românce aleg din start această operație deoarece se tem de durere sau doctorii le recomandă intervenția chirurgicală din comoditate. Un alt aspect care a favorizat creșterea numărului mare de nașteri prin cezariană în țara noastră, îl reprezintă implicațiile financiare. Mai precis, o cezariană este decontată cu o sumă mai mare de Casa de Asigurări de Sănătate, față de o naștere naturală. CNAS plăteşte pe o naştere prin cezariană 2.700 de lei, faţă de 1.600 de lei o naştere normală.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook