România, ţară de tranzit sau viitor cămin pentru migranţi?



Tot mai mulţi refugiaţi păşesc pe teritoriul României. Unii văd aici doar o ţară de tranzit, un popas în drumul lor spre un stat european dezvoltat. Alţii însă rămân aici şi încearcă să se integreze, cu ajutorul ong-urilor. ARCA- Forumul Român pentru Refugiaţi şi Migranţi, fondat în 1998, este una din organizaţiile care se ocupă de ajutorarea tuturor categoriilor de migranţi, pentru obţinerea unui loc de muncă legal pe teritoriul României. Iulian Sandu, asistent de proiecte, spune că astfel migranţii se integrează mai uşor şi nu mai sunt o povară pentru statul român. De altfel, ARCA va lansa în curând un portal de job-uri dedicat exclusiv pentru toate categoriile de migranţi.

IULIAN SANDU, asistent proiecte, ARCA

"Şi am început să abordăm mediul corporate, mediul business şi să încercăm să îl facem cât mai vizibil, încât oamenii care sunt în aceste companii să poată obţine o bază de date nouă. Pe de altă parte, beneficiarii noştri să aibă acces la cât mai multe locuri de angajare."

De curând, ARCA a mai desfăşurat un proiect pentru integrarea minorilor migranţi în România. Lor le-au fost predate noţiuni despre valorile europene, despre cum pot proteja planeta şi despre cum pot folosi tehnologia. ARCA le-a pus la dispoziţie un program after-school şi activităţi out-door, precum vizite la instituţii culturale din Capitală şi diverse activităţi în parcuri. În anul 2012, ARCA a relocat din Turcia în România 40 de refugiaţi. Activitatea a fost finanţată din Fondul European pentru Migraţie.

IULIAN SANDU, asistent proiecte, ARCA

"În prezent, ARCA beneficiază de finanţare de la o companie din Danemarca, tot pentru un proiect de angajare al migranţilor pe teritoriul României."

Printre finanţatorii ARCA, se află atât instituţii româneşti, cât şi externe. Aici intră: Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Consiliul Mondial al Bisericilor, Comisia Europeană, Reţeaua Europeană HUMA, Fundaţia Raphaels-Werk, Ambasada Olandei în România, Reţeaua "Biserici în Acţiune" din Olanda, Ministerul Elen al Afacerilor Externe, Biserica Ortodoxă Română şi Ministerul Muncii.

În total, din anul 1998, ARCA a oferit consiliere pentru peste 20.000 de migranţi care au venit în ţara noastră. Doar anul trecut, peste 500 au fost ajutaţi să obţină cetăţenie română şi un loc de muncă.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie-OIM, Biroul din România, funcţionează din 1992. În prezent, organizaţia lucrează îndeaproape cu refugiaţii. OIM are voluntari în centrele de detenţie, dar şi în centrele de cazare a refugiaţilor.

Bilqnis Al-Sharabi este unul dintre consilierii sociali ai Fundaţiei Schottener, care colaborează cu OIM, şi îi ajută pe refugiaţi să se integreze mai uşor în ţara noastră.

BILQNIS AL-SHARABI, consilier social, Fundaţia Schottener

"Primul pas este de a învăţa limba română. Noi oferim cursuri gratuite în incinta Centrului Regional pentru Integrare. Încercăm să ajutăm şi femeile, pentru că le este greu să vină la cursuri de limbă română, dacă au copii mici. Noi am creat un spaţiu special pentru ei unde învaţă cu educatoarele noastre."

În Centrul Regional de Integrare din Bucureşti, refugiaţii iau nu doar cursuri de limbă, ci au parte, de exemplu, de ateliere de pictură şi ceramică. Bilqnis susţine că este greu să îi convingă pe refugiaţi să muncească şi să nu aştepte doar banii de la statul român.

BILQNIS AL-SHARABI, consilier social, Fundaţia Schottener

"Este foarte greu să îi găseşti exact ce doreşte fiecare şi aşa vine partea mea de consilier. Trebuie să îi conving să lucreze, să aibă un loc de muncă, că aşa au toate drepturile asigurate, pentru asigurarea medicală. Asta este altă problemă. Trebuie să îi conving pe toţi să plătească şi asigurările medicale."

Bilqnis spune că adolescenţii şi copiii vor să meargă la studii universitare în România, iar refugiaţii mai în vârstă ar vrea să-şi deschidă afaceri aici. România este însă considerată mai mult o ţară de tranzit. Biroul din România al OIM a făcut de-a lungul anilor între 8.000 şi 9.000 de repatrieri voluntare, şi a ajutat aproximativ 20.000 de refugiaţi să se integreze în ţara noastră.

Finanţarea activităţii Biroului din România al OIM este în mare parte europeană. De altfel, comisarul european pentru migratie, afaceri interne si cetăţenie, Dimitris Avramopoulos declara, la adoptarea acestui buget, că "migraţia reprezintă una dintre cele zece priorităţi ale actualei Comisii." OIM desfăşoară, în prezent, un proiect pentru relocarea şi asistenţa a 80 de refugiaţi sirieni din taberele din Turcia... direct în România. Banii vin doar de la Guvernul României, care încearcă să fie solidar cu statele europene sufocate de refugiaţi. Astfel, zeci de refugiaţi sunt aduşi dintr-o primă ţară de azil, precum Grecia, Italia şi Turcia, şi cazaţi, cu ajutorul ong-urilor, în România. În continuare, rămâne de văzut cum va gestiona România şi Uniunea Europeană un aflux tot mai mare de migranţi.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook