Romanul "Odessa Blues", de Charles Haquet, lansat la Festivalul de carte şi muzică de la Braşov



Ştim oare ce punem în farfurie când mergem la supermarket şi cumpărăm alimente congelate? De câte ori ne oprim pentru a citi cu atenţie eticheta? Cât de mult dăunează industriilor autohtone importurile de hrană? Sunt doar câteva din întrebările care se nasc după ce citim "Odessa Blues", de Charles Haquet. Romanul, tradus şi în limba română şi prezentat la Festivalul de carte şi muzică de la Braşov, porneşte de la o anchetă reală despre mafia alimentară.

CHARLES HAQUET, autor "Odessa Blues": "Cartea a apărut după ce am făcut o anchetă jurnalistică, despre traficul de alimente, despre importurile de hrană din China. Am imaginat, pornind de la fapte reale o poveste despre mafia alimentară. Am avut multe mesaje din partea cititorilor, care mi-au spus că este incredibil ceea ce povestiţi. 'Este adevărat?' Şi din păcate răspunul este da."

Chiar dacă este vorba de un roman poliţist care se citeşte pe nerăsuflate, cartea îşi propune şi să conştientizeze publicul în privinţa pericolului reprezentat de lipsa de informaţii despre ceea ce punem pe masă.

CHARLES HAQUET, autor "Odessa Blues": "Mergem să căutăm prea departe lucruri pe care le-am putea produce local şi lăsăm să moară unele industrii autohtone. În Franţa, de exemplu, industria păstrăvului e pe cale să moară şi noi căutăm lucruri prea departe. Cred că în prezent, totuşi, începem să conştientizăm, în Europa, că este nevoie să mâncăm mai bine şi să producem local hrana."

Iar traducerea nu a fost o misiune uşoară.

IULIA BADEA-GUERITEE, traducătoare "Odessa Blues": "Stilul lui Charles este unul deosebit. Pentru el limba este un obiect viu cu care te joci. Vom fi mai atenţi de acum încolo la ce punem în farfurie? Eu zic că da. Cartea este o transpunere a unei anchete efectuate de un jurnalist, este un roman real care are darul de a ne face să ne trezim la viaţă şi să ne gândim la cum a fost fabricată hrana."

O dovadă în plus că...

CHARLES HAQUET, autor "Odessa Blues": "...realitatea câteodată depăşeşte ficţiunea."


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook