Salarii mult sub necesitățiAvocatul Poporului trage un semnal de alarmă asupra salariul minim brut pe ţară, care este insuficient pentru un trai decent. Potrivit unui studiu, bazat pe datele oferite de INS, salariul minim este cu aproape cu 200 de lei sub valoarea coşului de consum pentru o persoană adultă singură.

FLORINA ILICEA, reporter
”De la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut stabilit de Guvern a crescut la 2.550 de lei, faţă de 2.300 lei în 2021. Asta înseamnă puțin peste 1.500 de lei net. Studiul arată că, pentru un trai decent, coșul de consum al unui adult singur este de 2.708 lei. Dacă vorbim despre doi adulți, acesta valorează peste 4.400 de lei, iar într-o familie cu doi copii se ridică la mai bine de 7.200 de lei.”

În acest context, Avocatul Poporului cere luarea de măsuri urgente pentru stabilirea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care să asigure salariaţilor o protecţie corespunzătoare, prin raportare la nevoile reale ale acestora şi familiilor lor. Specialiștii vin și cu soluții pentu ca acest lucru să fie posibil.

ADRIAN NEGRESCU, analist economic

”Creșterile de prețuri la energie, la gaze, la carburanți, la produsele alimentare, la servicii, au spulberat, practic, puterea de cumpărare a românilor. Cu un salariu obișnuit în România, care e undeva la un nivel de 2.500 de lei pe lună este greu să te descurci în 2022, cu facturile cu viața, cu tot ce ai nevoie pentru a avea o viață cât de cât decentă. Soluția, din punctual meu de vedere, pentru creșterea salariului este să reducem fiscalitatea pe muncă. Adică să mai scădem din taxele pe locurile de muncă, în așa fel încât să dăm o gură de oxigen patronilor, pentru a crește aceste salarii. Avem 1,6 milioane de români care sunt plătiți cu salariul minim pe economie, nu pentru că nu ar vrea patronii să îi plătească mai mult, dar din păcate nu prea au de unde să-i plătească.”

Cu toate acestea, valoarea coşului a scăzut faţă de anul trecut, chiar dacă toate preţurile au crescut. Singurul motiv, potrivit Avocatului Poporului este scăderea dobânzilor la credite şi implicit a ratelor. Dacă se exclude costul pentru locuinţă din valoarea coşului, atunci creșterea înregistrată este de 3,9%, cea mai mare de până acum. În anul 2019 creșterea a fost de 3% în 2019, iar în 2020 de 3,2%.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Destine implinite
Drama

Destine implinite

"Destine implinite" este povestea de iubire dintre Sandhya, o tanara de nouasprezece ani, si Sooraj, iubitul ei, poveste care pare sa se transforme, incet, incet, dintr-o dragoste la prima vedere, intr-o mare dezamagire.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook