Stirile National TV
Sănătatea casei, sănătatea omului
În general, oamenii sunt preocupați de alimentație, stres ori mișcare fizică, atunci când este vorba despre starea de sănătate. Din păcate, se vorbește prea puțin despre efectul spațiului de locuit asupra organismului și asupra psihicului.
AMALIA SAVU, arhitectă ”Da, este foarte adevărat, casa te poate îmbolnăvi sau îți poate menține starea de sănătate. O casă nocivă este o casă nocivă care încalcă niște principii fundamentale de arhitectură, care nu doar că-ți poate afecta sănătatea, dar îți poate pune și viața în pericol. Sistemul constructiv este foarte important. Un spațiu haotic poate să fie producător de stres, să-ți îngreuneze viața.”
De la terenul pe care va fi amplasată viitoarea locuință și orientarea acesteia, până la materialele utilizate în construcție, designul interior și elementele de confort, toate au un rol crucial în sănătatea casei și implicit, a viitorilor locatari. Casa trebuie amplasată în funcție de punctele cardinale, să aibă terasă și să existe spațiu verde, dar este necesară și atenție față de împărțirea spațiilor.
AMALIA SAVU, arhitectă ”Terasa se gândește în relație cu bucătăria, cu zona de zi în general, care este dispusă pe partea de sud a terenului. Dormitoarele este recomandat să se conceapă pe est, iar spațiile de depozitare, scara, băile, pe nord și pe vest.
Din punct de vedere arhitectural, o casă sănătoasă reprezintă o combinație între funcționalitate, estetică și un sistem constructiv adecvat, care ține cont, în același timp, de o serie de date generate de o bună integrare în context.
AMALIA SAVU, arhitectă ”Însă, pentru o bună funcționare în timp, beneficiarul trebuie să se gândească dincolo de investiție. Trebuie să ia în calcul că este un spațiu în care va locui și că este foarte important să fie curat, bine iluminat, zonificat funcțional întocmai cu cerințele sale și cu stilul său de viață. Proiectarea inadecvată a casei poate crea un disconfort subtil, dar persitent. De exemplu, un spațiu prea compartimentat poate să-ți dea o senzație de claustrofobie, în schimb, un spațiu foarte deschis poate să-ți dea o senzație de expunere prea mare. Culoarea, textura sunt elemente care contribuie direct la starea psihică a omului.”
Arhitectura și designul nu sunt doar despre funcționalitate și estetică, sunt, în primul rând, despre stări, despre găsirea unui echilibru pe care omul îl caută instinctiv.