Şansă pentru nou-născuţiInstitutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu" din Bucureşti a anunțat încheierea proiectului ”Spital-Comunitate”, ce a avut în atenție diminuarea ratei mortalității infantile.

IRINA CODREANU, reporter

”Printre cele mai vulnerabile persoane se numără copiii cu vârsta mai mică de un an, în special nou-născuții și sugarii de până la trei luni, care au cel mai mare risc de îmbolnăvire și deces. 50% dintre decesele în primul an de viață se produc în prima lună de la naștere.”

TATIANA CIOMÂRTAN, manager proiect

”Am zis ca, destinat acestei grupe de vârstă, să realizăm niște aduceri la zi ale informațiilor din literatura de specialitate către profesioniștii care lucrează în domeniu.”

Într-o primă fază, au fost elaborate suporturi de curs, ce au fost utilizate în activitatea de formare profesională a cadrelor medicale incluse în grupul țintă. Ghidurile sunt dedicate principalelor afecțiuni ale copilului, precum insuficiența respiratorie, deshidratarea severă, convulsiile, afecțiuni care pot duce chiar la deces. Ulterior, pe baza acelor ghiduri, au fost organizate cursuri în domeniul patologiei pediatrice.

TATIANA CIOMÂRTAN, manager proiect

"Am încercat să ne adresăm, în special, medicilor de familie din rural, care au avut mult mai puține posibilități de a participa la astfel de cursuri, știut fiind faptul că medicina nu se învață din cărți, se învață din viața de zi cu zi. Am reușit, din fericire, să acoperim toate județele țării, evident, cu variații între județe.”

Proiectul ”Spital-Comunitate” a ajuns la final, după trei ani și jumătate de la implementare și a fost finanțat din fonduri europene. La nivel național, speranța de viață a crescut, însă se află, încă, sub media europeană.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook