Sânzienele celebrează iubirea şi fertilitatea



Astăzi, creștinii prăznuiesc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, zi cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Sărbătoarea, dedicată iubirii și fertilității, este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite serbări câmpenești prilejuită de solstițiul de vară. Sânzienele sunt personaje mitice nocturne, care apar pe câmpuri în noaptea de 23 spre 24 iunie,

AMBIANŢĂ

În credința populară, Sânzienele sunt considerate femei frumoase, preotese ale soarelui, care umblă pe pămant, cântă și dansează, înzestrând plantele cu puteri vindecătoare. Ele înmulțesc păsările și animalele, tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor, apără semănăturile de grindină și de vijelii. Sunt zâne bune, dar atunci când oamenii le nesocotesc, pot deveni și forțe distructive, stârnind furtuni și vijelii, aducând grindina, lovindu-i pe cei păcătoși cu lanțul Sânzienelor și lăsând câmpurile fără rod. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul.

COSMINA STOIAN, reporter

"Ziua de Sânziene, sărbătorită la Muzeul Național al Satului a readus în atenție tradițiile și obiceiurile acestei zile: de la împletirea coronitei din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea, de la identificarea simbolurilor solare sculptate de țăranul român acum 100 de ani pe porți, la recunoașterea unor obiecte din gospodăriile muzeului."

Pe lângă această mare sărbătoare, românii mai sărbătoresc astăzi și ziua internațională a iei, care este celebrată începând cu anul 2013. Ia, o tradiţională cămaşă purtată în trecut în zile de sărbătoare, a devenit în prezent un obiect de vestimentaţie nelipsit din garderoba românilor.

VOX
"Muzeul Satului este locul nostru preferat pentru a petrece timpul, mai ales în aceste zile tradiționale. Acest loc înlocuiește satul de altă dată. Copii crescând în capitală, găsesc aici satul."

"Este ziua iei(...) și de Sânziene. Am făcut păpuși și am cumpărat căsuțe care merg la bluze."

VOX
"Am venit pentru că este ziua iei. (...)24 iunie. (...)Am văzut multe căsuțe frumoase și la atelier am făcut păpuși."

De la Muzeul Satului nu au lipsit atelierele de creație și teatrul de umbre pentru copii. Au fost organizate și două concursuri în care au fost admirate și premiate cele mai vechi și frumoase ii şi cămăşi.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook