Săptămâna Patimilor lui IisusCreștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Mare, ultima săptămână înainte de Paște, în care sunt rememorate ultimele momente din viața Mântuitorului Iisus Hristos. În această perioadă, fiecare zi are o semnificaţie deosebită. Pentru credincioși, aceste zile sunt marcate de linişte şi reculegere, post, curăţenie trupească şi spirituală și iertare între oameni. Deniile oficiate în fiecare seară evocă toate momentele importante din viață Mântuitorului, între ziua intrării triumfale în Ierusalim, la Florii, și până la Înviere. Ultima denie este cea din Vinerea Mare, ziua de doliu a creștinătății, pentru că într-o zi de vineri a fost răstignit Iisus Hristos. De aceea, în această zi, nu se oficiază liturghia. Credincioșii se adună în biserici pentru a cânta Prohodul, iar apoi participă la înconjurarea bisericii cu Sfântul Epitaf. Conform rânduielilor canonice, în Săptămâna Patimilor, cei care pot ajunează, adică nu mănâncă nimic până seara. Unii creştini ţin post negru începând din Joia Mare până la slujba de Înviere, când se împărtăşesc. În Lunea Mare, femeile încep curăţenia de Paşte. în Joia Mare se roşesc ouăle, iar creştinii care s-au spovedit se împărtăşesc. În popor se spune că în Joia Mare nu este bine să dormi, pentru că cei care fac acest lucru vor fi leneși tot anul. În Vinerea Mare nu este bine să mâncăm urzici sau să gătim cu oţet, pentru că acestea amintesc de faptul că, la răstignire, Iisus Hristos a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oţet. Sâmbăta Mare este zi de reculegere. Seara, în bisericile ortodoxe se aprind luminile, anunţând că se apropie Învierea.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Destine implinite
Drama

Destine implinite

"Destine implinite" este povestea de iubire dintre Sandhya, o tanara de nouasprezece ani, si Sooraj, iubitul ei, poveste care pare sa se transforme, incet, incet, dintr-o dragoste la prima vedere, intr-o mare dezamagire.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook