Sărbătoarea Rusaliilor, obiceiuri și superstițiiA doua zi de Rusalii, sărbătorită la biserică, la iarbă verde ori în stațiunile de la munte și de la mare! În tradiția populară, Rusaliile reprezintă o perioadă marcată de obiceiuri și superstiții. La sate, oamenii se tem de grindină, ploile torențiale și vârtejurile iscate de rusalii, numite și iele, zâne, şoimane, împărătesele văzduhului, ursitoare. Sunt considerate nemiloase și, pentru a le îmbuna, oamenii respectă cu sfințenie zilele de Rusalii și tradițiile privind această sărbătoare. De Rusalii, credincioșii merg la biserică și participă la procesiuni religioase. Sute de pelerini din toată țara s-au adunat, duminică, la Cluj-Napoca, pentru a participa la procesiunea de Rusalii, organizată de mitropolitul Andrei Andreicuț. Procesiunea și slujba de Rusalii continuă o veche tradiție din Ardeal, care are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului.

VOX "Este o sărbătoare specială, deosebită. Se vorbeşte de tradiție. Noi mergem în oraș, mai nou. Ne bucurăm că îi vedem prin oraș. Eu, de loc, sunt de pe Feleac."

VOX "Este o procesiune pentru bucurie, coborârea Duhului Sfânt, și e binevenită sărbătoarea asta."

În unele zone, toată săptămâna a patra de după Paşti se numeşte Săptămâna Rusaliilor și este respectată ca atare. Conform tradiției populare, nu este bine ca în noaptea de Rusalii să fi, nici la răscruce de drumuri, nici la marginea pădurii, nici în munţi şi nici pe malul întunecat al apelor, deoarece poți surprinde dansul Ielelor şi-ți pierzi mințile sau rămâi pocit. În vremuri străvechi, de Rusalii, bărbaţii purtau la brâu usturoi, frunze de tei, busuioc ori pelin, pentru a se proteja de iele. În satele românești, se păstrează tradiţia ca în ziua de Rusalii să se ducă la biserică pentru sfinţire crengi de tei, de paltin ori de nuc. Femeile le agaţă, apoi, la streaşina caselor și a icoane, pentru a apăra casa și familia de rele. De asemenea, în unele locuri se pune usturoi la pragul casei, pentru a împiedica răul. O altă protecție este ”dansul călușarilor”.

ROXANA DUMITRICĂ, reporter "Se crede că acest dans ritual poate să preveni relele provocate de zânele văzduhului, dar are și efect vindecător asupra celor loviți de acestea. Cu o lună înainte de Rusalii, se adună cei mai buni dansatori din sat și formează o ceată de 13 călușari. Ei se leagă cu jurământ că vor juca "Călușul". Omul lovit de iele se întinde la pământ, iar călușarii încep dansul. La un moment dat, fiecare călușar sare peste cel bolnav, iar la sfârșit, i se șoptește la ureche o urare de sănătate.”

Se spune că, pe lângă dansul călușului, sunt puține leacuri pentru vindecarea celor atinși de zâne. Sunt știute doar sita-ielelor, avrămeasa, odoleanul, cristineasa, leuşteanul-ielelor, mărarul-ielelor, leuşteanul-de-grădină, pelinul şi usturoiul.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Noblete
Drama

Noblete

În epoca dinastiei Joseon, in Coreea femeile aveau un statut social minor, lovindu-se de multe ori de discriminarea bazată pe sex. Practic, era imposibil ca o femeie să se exprime liber și să urmeze calea pe care o dorea.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook