Schelet preistoric uriaș, descoperit în județul Vaslui, a Muzeul ”Antipa”



Zi de sărbătoare, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”! Această zi de duminică a fost dedicată prezentării unuia dintre cele mai mari animale care au trăit pe Pământ, un fel de elefant preistoric, denumit științific Deinotherium Gigantissimum. Numele său este alcătuit din cuvinte de origine greacă, care ar însemna, în traducere, „animal înfricoșător uriaș”. Totodată, această zi a fost dedicată memoriei geologului și paleontologului Gregoriu Ștefănescu, cel care a descoperit scheletul uriașului mamifer, în 1890, în localitatea Mânzați, din județul Vaslui.

LUIS OVIDIU POPA, director general, Muzeul ”Grigore Antipa” ”Astăzi, aniversăm nașterea profesorului Gregoriu Ștefănescu, patriarhul geologiei românești, așa cum a fost el denumit, și cel care a fost al treilea director al Muzeului de Științe Naturale. Motivul pentru care discutăm despre această personalitate, astăzi, în afară de faptul că a fost director al muzeului, este că a fost descoperitorul celebrului schelet al speciei Deinotherium Gigantisimum, cea pe care o avem în fundal. Este piesa principală a muzeului Antipa.”

Exponatul este considerat unicat, deoarece s-a conservat aproape în întregime. Uriașul animal ierbivor, dispărut cu peste două milioane de ani în urmă, făcea parte dintr-o specie extrem de rară. Este înrudit cu elefanții actuali, doar că au urmat linii evolutive diferite. Caracteristica genului Deinotherium este prezența fildeșilor arcuiți în jos și fixați pe maxilarul inferior față de elefanții actuali, la care sunt situați pe maxilarul superior și arcuiți în sus.

LUIS OVIDIU POPA, director general, Muzeul ”Grigore Antipa” ”Are o istorie interesantă! Profesorul Ștefănescu a descoperit prima dată doar o măsea, în 1878, cu ajutorul căreia a descris această specie și și-a dat seama că aparținea unei specii necunoscute până atunci.”

Săpăturile efectuate în localitatea Mânzați, unde oamenii locului găsiseră niște oase gigantice, au scos la lumină scheletul, așa cum îl vedem astăzi. Era primul schelet descoperit aproape complet, al unui Deinotherium, din lume.

COSMINA STOIAN, reporter ”Acest schelet uriaș pe care îl vedeți, a aparținut unui elefant care a trăit în urmă cu cel puțin 6 milioane de ani. Are o lungime de 3,5 metri și o înălțime de 4,5 metri. În pofida dimensiunilor mari, este vorba de un pui, adulții atingând și 5 metri înălțime. Acesta se hrănea cu aproximativ 400 de kg de plante pe zi, adică în medie, hrana a 40 de cai.”

VOX ”Mi se pare foarte interesant! L-au restaurat destul de bine. Am înțeles că arăta mai rău. Ar fi fost interesant să trăiască acum. Mi-ar fi plăcut să văd ce s-ar fi întâmplat.”

VOX ”Este super și extrem de mare! Cred că atrage pe toată lumea acest schelet și, fiind descoperit în România, la Vaslui, la noi, este superb!”

VOX ”E foarte frumos și ne place de fiecare dată când venim. Este foarte important să ne cunoaștem trecutul și să știm de unde suntem, ne plae foarte mult.”

VOX ”E mare și superb, are multe oase!”

Scheletul de ”Deinotherium gigantissimum” expus la Muzeul „Antipa” din București este o piesă de valoare științifică mondială, importantă pentru cunoașterea faunei preistorice, fiind și un exponat de excepție din patrimoniul cultural deținut de România.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook