Seară de muzică și poezie, la Oradea



Seară de muzică și poezie, la Oradea! Poetul Gheorghe Vidican a organizat luni, cea de-a VII-a ediție a evenimentului cultural intitulat ”Dezrobirea zăpezii”, în Aula Magna a Seminarului Greco-Catolic ”Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, sub patronajul Ministerului Culturii. La eveniment au participat mai multe personalități, printre care episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, și diplomat inginer Viorel Micula, dar și poeți și prozatori din Bihor. Gheorghe Vidican, al cărui debut literar a avut loc în urmă cu mai bine de o jumătate de secol, și-a prezentat două dintre volumele sale de poezie apărute în timpul pandemiei. Este vorba despre ”Capriciile tăcerii” și ”Suburbiile fricii”.

SILVIA BODEA-SĂLĂJAN, membră, Uniunea Scriitorilor ”Cartea ”Capriciile tăcerii”, la care mă refer acum cuprinde, după cum spune însuși poetul, rostiri pline de întrebări fără răspuns. Este o carte ce impune reflecție. Este o carte în care ne regăsim cu întrebările și cu neputințele noastre.”

MARIA LETEA, cadru didactic ”Apar imagini decupate uneori fără legătură, imagini de vis ca la suprarealiști. Apar imagini senzoriale, vizuale, auditive, olfactive.”

Invitat de onoare la evenimentul din Aula Magna a Seminarului Greco-Catolic, omul de afaceri Viorel Micula și-a dezvăluit latura de slujitor al muzelor poeziei.

VIOREL MICULA, diplomat inginer ”Și eu am fost, tot timpul, atras de poezie. O să vă citesc și eu o poezie. 

Mirabila veste

Suntem cu fiecare clipă o mărire
Suntem mai buni cu fiecare zi
Finalul nu-i sfârșitul nostru
E noua formă de a fi.

Și, pentru că el a pomenit foarte mult de mamă, de lacrimile mamei, eu o să vorbesc despre tata. Poezia se numește ”Pentru tine, tată”.

Poemul meu e cel mai vechi poem,
El este bolta lumii și-al zărilor senine,
Se-nfăptuiesc cuvintele din el,
Pentru tine, tată, pentru mine,

Cuvântul Tată, Doamne, l-ai creat
Să fie al nostru soare pentru fiecine,
Imn de sporire din marea ta făptură,
Pentru tine, tată, pentru mine,

Și-n ochii tăi adânci de cuget
Zăcămintele iubirii le vedea oricine,
Prea bunul tată și prea blând,
Pentru tine, tată, pentru mine

Dorul tău aduce chipul cu sfială,
Ca o icoană amintirea ta rămâne,
Și dăinuiești în chipu-mi uluit ca de copil,
Pentru tine, tată, pentru mine.


Tu neputințele le faci tărie,
La truda ta să-mi plec genunchii-mi vine,
Pentru iubirea ta și zelul tău,
Pentru tine, tată, pentru mine.

Acasă când veneam cu părul năclăit,
Îți aduceam cireșele ciorchine,
Să-i fac o bucurie trupului trudit,
Pentru tine, tată, pentru mine.

Te-ai întors acasă, pruncule hoinar,
Mai înțelept și firea-ți viața s-o aline,
Chipul tău de înger și mărgăritar,
Pentru tine, tată, pentru mine

Zăcămintele iertării mi le-ai pus în suflet,
Pe față un strop de mir din cer îmi vine
Recunoștința rodul vieții,
Pentru tine, tată, pentru mine,
Pentru tine, tată, pentru mine.”

GHEORGHE VIDICAN, poet ”Un popor fără cultură nu există, deci cultura este cea care dă până la urmă măreția unei nații.”

VIOREL MICULA, diplomat inginer ”Acest eveniment mi-a plăcut, m-a impresionat. Domnul Gheorghe Vidican este un poet deosebit, profund care a trecut prin poezie, prin toată diversitatea ei și profunzimea ei. Eu îl felicit foarte mult pentru volumele scrise, poeziile lui deosebite și pentru acest eveniment pe care l-a organizat. Le doresc multă sănătate, ”La mulți ani!”, un An Nou fericit, că vine, și la fel la toți ceilalți care au fost aici și la toți telespectatorii noștri!”

Cu ocazia serii de poezie, Preasfinția Sa Virgil Bercea a primit o diplomă de excelență din partea Direcției Județene pentru Cultură Bihor. Este o recunoaștere a activității constante a înaltului prelat pentru promovarea culturii românești la nivel național și internațional.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook