Simbol atacat



Continuă seria reacţiilor după momentele de tensiune din Valea Uzului, unde românii au venit să îşi comemoreze eroii. Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu a avut o convorbire telefonică cu omologul său din Ungaria, Péter Szijjártó. Şeful diplomaţiei române i-a cerut acestuia din urmă să transmită un mesaj foarte foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările. În acelaşi timp, Teodor Meleșcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situației. De unde a pornit însă totul, ne spune Cătălin Ivan, preşedintele ADN. După ce a văzut fotografiile crucilor acoperite cu saci de gunoi, apărute în spaţiul public, tânărul politician s-a deplasat la cimitirul din Valea Uzului, unde a depus o coroană de flori, la mormintele eroilor.

prin telefon: CĂTĂLIN IVAN, preşedinte, Alternativa pentru Demnitate Naţională

"Jandarmeria ne-a rugat să nu ne apropiem de cimitir pentru că era un lanţ format din maghiari, ca să evităm orice fel de violenţe, să stăm la distanţă. Era evident că nimeni nu îşi dorea o ciocnire cu etnicii maghiari. S-a spus că erau ultraşi cei care doreau să vandalizeze mormintele etnicilor maghiari, nici vorba de aşa ceva, se cântau cântece patriotice, oamenii aşteptau în linişte. Oamenii veniseră acolo să îi comemoreze pe cei care şi-au dat viaţa pentru ţară, nu să intre în conflict cu etnicii maghiari. Am stat între ei, am participat la slujba religioasă, am fost in momentul cel mai tensionat al evenimentului, când trebuia să se intre şi poarta era blocată, nu au existat violenţe. Propaganda maghiară cum că românii s-au dus acolo să vandalizeze cimitirul este una extrem de falsă şi dăunătoare pentru că alimentează o tensiune care nu există de fapt."

În timp ce joi seara Jandarmeria a confirmat că nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine, vineri, a fost deschis un dosar penal și se fac cercetări pentru distrugere, au anunţat reprezentanții instituţiei. Totul, după ce liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a declarat că maghiarii au fost agresaţi.

KORODI ATTILA, deputat, UDMR

"Inspectoratul de stat în Construcţii, Ministerul Culturii, Ministerul Apărării spun că acolo au fost montate ilegal cruci care nu pot fi acceptate. Ieri acolo a fost un lanţ viu, paşnic, care a dorit să arate că, da, dacă până acum nimeni nu era interesat de Valea Uzului, haideţi să lasăm ca legea să definească valoarea dreptăţii. Au venit dinspre Dărmăneşti foarte mulţi huligani care ne-au scuipat, au aruncat cu pietre, s-au îmbrâncit cu jandarmii foarte mult."

Conform Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, în cimitirul internațional sunt înhumate rămășițele a peste 1100 de militari de diverse naționalități, români, maghiari, ruși, italieni, sârbi, austrieci şi germani. Recent, primăria din Dărmăneşti a ridicat într-o parte a cimitirului o troiţă ortodoxă şi 52 de cruci. La scurt timp, în spaţiul public au apărut imagini cu crucile militarilor români acoperite cu pungi negre. Chiar dacă au dispărut imediat, poliția județului Bacău a deschis dosar penal pentru distrugere.

 


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook