Situl arheologic Sarmizegetusa Regia va fi restaurat completSarmizegetusa Regia, cetatea dacică atât de valoroasă pentru patrimoniul cultural european va intra în restaurare, începând din toamnă. Proiectul „Capitala Daciei” va beneficia de o finanțare generoasă, din bani europeni nerambursabili, a anunțat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

OANA PASCARU, reporter „Prima parte a proiectului are o finanţare de 3 milioane de euro, dintre care, 2 milioane de euro prin Programul RO-Cultura al Ministerului Culturii. Diferenţa este acoperită de Consiliului Judeţean Hunedoara, ca administrator al sitului arheologic. Până la sfârșitul anului, specialiștii care au evaluat situl vor elabora proiectul tehnic şi cercetarea în teren. Șantierul efectiv va fi deschis în vara anului viitor.”

În ultimii 40 de ani, nu au existat intervenţii majore de restaurare la Sarmizegetusa Regia, ci doar lucrări de întreţinere. Proiectul de restaurare cuprinde măsuri de punere în valoare a sitului, prin amplasarea unor pavilioane de lapidariu cu fragmente de piatră antice, și lucrări de amenajare a traseelor de vizitare. De asemenea sunt plănuite activități și evenimente de promovare a patrimoniului cultural mobil și patrimoniului imaterial, a obiceiurilor populare și meșteșugurilor tradiționale din zonele rurale hunedorene, organizarea de expoziții internaționale despre Sarmizegetusa. Sarmizegetusa Regia a fost capitala și cel important centru militar, religios și politic al statului dac, înainte de războaiele dintre daci și romani. Situl arheologic, situat în satul Grădiștea Muncelului din județul Hunedoara, face parte din patrimoniul UNESCO.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Mr. Bean
Comedie

Mr. Bean

Mr. Bean este un adult care pare să fie născut ieri. De altfel, fiecare episod începe cu imaginea acestuia picat din lună. Este complet ignorant când trebuie să facă niște lucruri simple, însă incredibil de inventiv când găsește soluții la care niciun om normal nu s-ar gândi.

vezi detalii
Veterinarul
Drama

Veterinarul

Drama îşi desfăşoară acţiunea în timpul dinastiei Joseon. Un om care se naște sărac, începe prin a fi medic veterinar, îngrijind cai, apoi devine medic regal și primul chirurg cu practici orientale.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook