Stirile National TV
Soluție pentru combaterea risipei alimentare, în Sectorul 6
Soluție pentru combaterea risipei alimentare! În Sectorul 6 al Capitalei, Banca Locală de Alimente colectează și depozitează produse alimentare, scoase din circuitul comercial, dar bune pentru consum, și le distribuie persoanelor aflate în dificultate. Alimentele sunt transformate în mese calde, destinate atât persoanelor și familiilor sărace, cantinelor și centrelor sociale, cât și copiilor din școlile comunității.
OVIDIU RUSU, director, Banca Locală de Alimente Sector 6
”Conform studiilor efectuate, în România, se risipesc aproximativ 2,5 milioane de tone de alimente pe an. Asta înseamnă în jur de 70 de kilograme de persoană. Încercăm, fiind operator receptor autorizat de Ministerul Agriculturii, să oferim posibilitatea operatorilor economici din sectorul agroalimentar să ne doneze produsele care se apropie de data de expirare. Anul ăsta, am reușit să recuperăm aproximativ 390 de tone alimente care, altfel, ar fi ajuns să fie neutralizate și ar fi adus costuri suplimentare operatorilor economici.”
Mesele pregătite de personalul Băncii Locale de Alimente sunt servite, la cantină, persoanelor defavorizate, dar se fac și livrări către școlile din sector. Atât meniurile din cantină, cât și cele pentru programul ”Școală după școală”, sunt create cu ajutorul unui medic nutriționist, astfel încât să poată răspunde nevoilor fiecărei categorii de vârstă.
OVIDIU RUSU, director, Banca Locală de Alimente Sector 6
”Avem, astăzi, aproximativ 500 de persoane defavorizate din Sectorul 6. Am fost implicați în ”Școală după școală” și am livrat pentru 1.700 de copii, zilnic, mese calde în școli. După cum spuneam, o să creștem destul de mult în următorul an școlar și o să ajungem probabil pe la 4.000 de porții de mâncare livrate, în fiecare zi.”
Banca Locală de Alimente Sector 6 este o structură interfuncțională și complementară sistemului de servicii și proiecte sociale furnizate în comunitate. Organizațiile, dar și persoanele fizice, se pot implica în proiectele derulate de bancă, pentru a contribui direct la reducerea risipei alimentare și la sprijinirea celor vulnerabili.