Spălarea excesivă a mâinilor și dezinfectarea deasă, nocive pentru sănătate



De la începutul pandemiei de coronavirus, oamenii au fost îndemnați să stea în case, să se spele des și bine pe mâini, să dezinfecteze totul, inclusiv pe sine. Este adevărat, o igienă temeinică, în special a mâinilor, în această perioadă, te poate feri de necazul infectării cu noul coronavirus. Problema este, însă, că excesul de spălare și dezinfectare poate avea efect de bumerang. După spălarea excesivă și dezinfectările repetate cu alcool, - unii chiar au ajuns să-și dezinfecteze mâinile cu produse pe bază de clor -, pielea este vizibil afectată. Se usucă, se deshidratează, apar fisuri chiar încep chiar sp sângereze.

RODICA OLTEANU, medic dermatolog ”Noi am propus și ne-am gândit la această varianta, în special pentru personalul medical care lucrează în secțiile ATI, în contactul direct cu COVID-ul și nu numai. Și ceilalți oameni care vin în contact direct cu aceste produse dezinfectante ar trebui ca, după spălarea corectă a mâinilor și dezinfectarea ulterioară, să folosească între pauzele acestea de decontaminare, între ghilimele spus, creme grase. Creme grase care se găsesc, care asigură această refacere a barierei lipidice cutanate și care ne protejează împotriva unor infecții care pot apărea ulterior.”

La pericolul reprezentat de leziunile ce se pot infecta sau de apariția unor boli de piele se adaugă și reacțiile alergice.

RODICA OLTEANU, medic dermatolog ”Persoanele care sunt alergicele ele însele, înainte de această pandemie, pot dezvolta reacții alergice, și nu numai la nivelul mâinilor, ci și la nivelul feței sau se pot extinde pe tot corpul.” 02 22
00 40 01 02 ”Deci, iată că poate fi un lucru bun, dar exagerat poate determina reacții de tip dermatită de contact, dermatită irtitativă, care la rândul lor se pot suprainfecta. Respectiv, pot să apară ciuperci, pot să apară infecții, stafilococul.”

Specialiștii ne mai recomandă ca, după fiecare utilizare a dezinfectanților în spații închise, să aerisim încăperea, pentru a preveni și alte afecțiuni care nu sunt de dorit, mai ales în această perioadă.

BIANCA ROTARU, reporter ”Clorul este destinat exclusiv pentru uzul extern, deci nu la nivel cutanat. Clorul este foarte agresiv cu pielea și, totodată, cu întreg organismul. În plus, vaporii inhalați în urma dezinfectării excesive a spațiilor închise pot provoca reacții iritative la nivelul aparatului respirator. Se poate ajunge chiar și la intoxicație cu clor. De asemenea, ochii au de suferit la contactul cu vaporii degajați de această soluție.”

Specialiștii ne recomandă să ne clătim mâinile cu apă, după folosirea dezinfectanților și să ne spălăm fața și nările. Pentru a înțelege mai bine pericolul la care ne expune, cel dintâi gaz otrăvitor folosit în Primul Război Mondial a fost clorul pur. Germanii l-au utilizat în 1915. Apoi, atât ei, cât şi aliaţii lor au utilizat o varietate de gaze, toate produse din compuşi ai clorului.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook