Sprijin pentru clienții băncilor



Din ce în ce mai mulți români care au rate la bănci apelează la serviciile Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar. Oamenii caută ajutor, atunci când le crește rata nejustificat, dar și atunci când intervin modificări în perioada de returnare a creditului bancar, care iscă nemuțumirea clienților. Anul 2022 a fost cel mai eficient din punctul de vedere al implicării CSALB în relatia dintre consumatori, bănci și instituțiile financiare nebancare. Au avut loc cele mai multe negocieri încheiate cu împăcarea părților, iar 145 de procese au fost închise prin rezolvarea pe cale amiabilă a litigiilor.

ALEXANDRU PĂUNESCU, reprezentant BNR în CSALB "Anul trecut, am primit aproximativ 2.600 de cereri din partea consumatorilor. S-au soluționat, s-au format din aceste cereri aproximativ 660 de dosare, iar în ceea ce privește numărul de cazuri în care părțile s-au împăcat, e îmbucurător din punctul nostru de vedere, acestea sunt peste 90% din situații. Deci, în 90% din cazuri, părțile s-au înțeles în ceea ce privește doleanțele consumatorului și capacitatea băncii de a ajunge la un numitor comun cu consumatorul. Este o cifră îmbucurătoare, este cea mai mare cifră pe care am înregistrat-o până în acest moment, ca doar 10% din situații să nu se înțeleagă părțile."

Beneficiile totale obținute în urma negocierilor au fost cele mai mari din ultimii ani.

LIVIU FENOGHEN, director, CSALB "În anul 2022, valoare beneficiilor rezultate din negocierile care s-au purtat prin intermediul CSALB a fost de aproximativ două milioane de euro. Avem aproximativ opt milioane de euro, beneficiile rezultate în cei șase ani de activitate.

Ponderea cea mai mare de solicitări către CSALB este deținută de renegocierile costurilor contractelor de credit. Practic, se renegociază marja de dobândă, se mai diminuează sau se elimină anumite comisioane, iar toate acestea au ca efect reducerea ratei lunare de plată.

SEPTIMIU STOICA, conciliator "Se face o cerere de conciliere la CSALB. Aceasta este transmisă și băncii și este analizată și, dacă banca este de acord, atunci, se va deschide un dosar în cadrul CSALB, se va aloca un conciliator. Dacă părțile, banca și consumatorul, acceptă acest conciliator, se intră în procedura propriu-zisă de conciliere, prin care, pornind de la cererile făcute de consumator, banca își asumă o poziție, o propunere. Conciliatorul discută propunerea respectivă cu părțile, și, în final, când pozițiile părților s-au apropiat, propune o asemenea soluție, printr-o notă de soluționare pe care o îndreaptă spre părți. Dacă ambele părți sunt de acord cu soluția respectivă, ea se transformă într-o hotărâre."

Centrul de Soluționare Alternativă în Domeniul Bancar este o entitate juridică autonomă, neguvernamentală, apolitică și de interes public, și care se ocupă cu soluționarea alternativă a litigiilor în domeniul bancar.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook