Sprijin românesc pentru refugiații din Ucraina



Mai sunt doar două zile până la împlinirea unui an de la invazia rușilor în Ucraina, invazie care a provocat cel mai mare exod al populației din istoria postbelică a Europei. Sumbra aniversare a fost marcată, miercuri, de Fundaţia World Vision România, la centrul de refugiați de la Romexpo, cel mai mare hub de servicii din țară pentru oamenii care au fugit din calea războiului.

RAED ARAFAT, șef DSU ”Am văzut o muncă integrată, foarte bine pusă la punct. Asta este partea frumoasă a lucrurilor care, pot să spun, a arătat o modalitate de solidaritate fără precedent. Iar societatea noastră a arătat că se poate, se poate de la nivelul cel mai înalt, de la nivel guvernamental, până la nivelul, la firul ierbii, al voluntarului individual, că poate să lucreze împreună.”

Pentru cei mai vulnerabili dintre refugiați, copiii, au fost instituite 13 centre Happy Bubble în România, dintre care cinci în București.

LIGIA DECA, ministrul Educației ”Ministerul Educației, încă din prima săptămână de după conflict, a reușit să pună la punct legislația în așa fel încât să garantăm accesul lor la sistemul românesc de educație, în diferite forme. În acest moment, conform raportărilor din partea inspectoratelor, sunt repartizați, cu statut de audienți, în sistemul de învățământ preuniversitaa, deci în școli, 3.781 de minori, 1.328 la nivel preșcolar și aproape 2.500 de elevi. Alți aproape 1.000 de elevi sunt deja înscriși cu statut uzual de elevi.”

COSMINA SIMEAN, director, DGASMB ”Sunt niște centre în care creăm contexte de învățare, și de spații pritenoase pentru copii, unde ei se simt bine, se simt în siguranță și au ocazia să învețe foarte multe lucruri. La fel și mamele care accesează aceste centre, au parte de servicii de informare și consiliere și de suport psihologic și timp pentru ele.”

CRISTINA, refugiată ”Dacă mi-aș permite, din partea la toți refugiații ucraineni, că ne-ați oferit, ne-ați sprijinit și acum avem dreptul și avem, cumva, posibilitatea să le dăm o viață mai bună. La copiii mai mari, să le dăm posibilitatea să învețe, să fie oameni cărturari. La cei mici, avem posibilitatea să le fim alături și să nu vadă nemernicia care se face acum în Ucraina, să nu sufere de război și să aibă o viață mai normală.”

Peste 3.250.000 de refugiați ucraineni au intrat în România, de la momentul izbucnirii războiului. Dintre aceștia, circa 110.000 au rămas în țara noastră, aproape jumătate fiind copii. Potrivit reprezentanților organizației, la centrul de la Romexpo vin, zilnic, între 1.000 și 2.500 de mame și copii.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook