Statul român, fără notă de trecere



Statul român, fără notă de trecere! Răspunsurile incomplete ale României în cazul fraților Micula aduc noi penalități pentru România. În anul 2005, cei doi oameni de afaceri, Ioan Micula şi Viorel Micula, s-au adresat tribunalului arbitral ICSID, în calitate de investitori suedezi. Ei au acuzat statul român că a încalcat grav un acord internaţional pentru protejarea investiţiilor, prin retragerea, cu cinci ani mai devreme, a facilităţilor fiscale date pentru 10 ani, şi cu menţinerea concomitentă a tuturor obligaţiilor în zonele defavorizate unde aceştia au dezvoltat mai multe fabrici în domeniul produselor alimentare, toate acestea generând, în mod direct, peste 3.000 de locuri de muncă noi. Avocatul Petre Piperea a explicat ce înseamnă refuzul statului român de a plăti despăgubirile decise de instanța americană.

PETRE PIPEREA, avocat

”Statul român a încercat o mulțime de tertipuri pentru a evita executarea obligației sale stabilite prin acea hotărâre definitivă a tribunalului arbitral internațional de la Washington. Încă ne judecăm cu statul român pe această chestiune. În paralel cu executarea silită din România, clienții noștri s-au adresat jurisdicției din SUA și au cerut acolo recunoașterea acestei hotărâri, executarea silită pe teritoriul SUA și în restul lumii, precum și securizarea creanței prin conversia acesteia în dolari americani. Urmarea acestei cereri, în anul 2019, jurisdicția americană a admis cererea și a cuantificat creanța pe care clienții noștri o au împotriva statului român la aproximativ 350 de milioane de dolari. Ceea ce s-a executat în România în 2019 reprezintă doar o parte din această creanță, rămânând de achitat în sarcina statului român încă o creanță de aproximativ 100 de milioane de dolari. Din acel moment, statul român a fost obligat de instanța din SUA, de jurisdicția de acolo, să prezinte o listă cu toate activele pe care le are în SUA și în restul lumii, precum și cu conturile pe care statul român le are deschise pentru a facilita executarea silită a sumei rămase de achitat. Statul român, prin funcționarii săi, repet este vorba despre o conduită iresponsabilă, a refuzat să aducă la îndeplinirea această obligație instituită de jurisdicția americană. Motiv pentru care această atitudine a fost considerată sfidare și au fost obligați să plătească penalități în cuantum de 100 de mii de dolari pe săptămână până la îndeplinirea obligației. A fost cuantificat la un moment dat această amendă, în urmă cu doi ani, la 1.500.000 de dolari. Chiar un judecător american a spus că la un examen de procedură civilă, statul român nu ar lua notă de trecere pentru ceea ce au făcut acolo.”

Curtea districtuală americană a districtului Columbia, chemată să rejudece al treilea apel promovat de Ministerul Finanţelor de la Bucureşti, în ceea ce, potrivit exprimării curţii americane, pare a fi o ”poveste fără sfârşit”, s-a pronunţat, în termeni clari şi fără echivoc, încă o dată, în favoarea beneficiarilor hotărârii arbitrale, investitorii şi companiile, respingând toate artificiile procedurale invocate de către ministerul român de Finanţe şi de către Comisia Europeană.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook