Testele PISA: Analfabetismul funcţional a ajuns la 44%



Situație îngrijorătoare pentru România! Analfabetismul funcțional în țara noastră a crescut la 44%, de la 39%, acum patru ani. Aşa arată testele PISA 2018 - Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor, dezvoltat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Este cel mai slab punctaj înregistrat de România la testele PISA la care a participat, în 2009, 2012, 2015 şi 2018, şi, totodată cel mai slab rezultat din Uniunea Europeană.

CĂTĂLINA CINCĂ, reporter
"Potrivit testelor PISA 2018, 41% dintre elevii români nu pot atinge cel puțin nivelul 2 la citire. Asta înseamnă că nu pot să identifice ideea principală dintr-un text, nu pot găsi informația pe baza unor criterii explicite și nu pot reflecta forma unui text, atunci când sunt puși să facă asta."

Situaţia este şi mai gravă la Matematică. Procentul celor care nu ajung la nivelul 2 de dificultate este de 47%, cea mai mare scădere faţă de testarea anterioară din istoria acestor teste. La științe, testele arată că 44% dintre elevii români nu pot realiza corelații elementare, nu pot oferi explicaţii posibile în situaţii familiare şi nu pot formula concluzii simple. La nivelul tuturor ţărilor participante la teste, media de elevi care au competenţe de bază şi pot face legătura dintre informaţiile pe care le au şi aspecte din viaţă, este de 77%, în timp ce, în România, doar 59% dintre elevi au atins nivelul 2 la acest capitol. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a încercat să explice rezultatele slabe înregistrate de elevii români, precizând, într-un comunicat, că acestea au fost influenţate de factori socio-economici, diferenţa de punctaj dintre elevii cu un statut bun din acest punct de vedere şi cei cu un statut mai scăzut fiind semnificativă. Astfel, elevii din medii dezavantajate au aspiraţii şcolare mai reduse şi au şanse mai mici să ajungă la o şcoală performantă. Totodată, există tendinţa de grupare pe şcoli a elevilor cu rezultate bune. Pe de altă parte, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a precizat că elevii din țara noastră nu sunt pregătiți în conformitate cu cerințele acestui tip de evaluare. "Atâta vreme cât te informezi într-un anume fel, iar cerințele PISA sunt cu totul și cu totul altele, este clar că rezultatele nu sunt cele scontate", a afirmat liderul sindical. La testele PISA au participat aproximativ 5.000 de elevi din 170 de şcoli din România.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Destine ratacite 2
Drama

Destine ratacite 2

Gitanjali Devi îi încredințează lui Simar Bhardwaj sarcina de a găsi o mireasă ideală pentru nepotul ei. Căutarea lui Simar se termină când o întâlnește pe Simar Narayan, care visează să devină o mare cântăreață.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook