Stirile National TV
Tineri fără viitor
Tinerii nu se grăbesc să se angajeze sau să învețe o meserie! Peste 20% dintre românii cu vârste cuprinse între 20-34 de ani nu lucrează și nu urmează studii sau cursuri de formare, potrivit datelor Eurostat aferente anului 2021. Astfel, anul trecut România ocupa locul al cincilea în Uniunea Europeană în funcție de ponderea tinerilor neangajați care nu sunt înscriși la nicio formă de învățământ. Antreprenorii sunt și ei nemulțumiți că nu pot găsi forță de muncă în anumite domenii.
EMANUEL BABICI, fost director IMGB, înainte de 1990
"Am rămas acum cu o forță de muncă în România de la înaltă calificare la necalificați, am calificat în ultimii 20 de ani sparangheliști, căpșunari, șoferi. Nu mai auzi să se califice în România strungari, să se califice în România frezori, să se califice oțelari, am uitat de aceste meserii."
Comparația cu situația dinainte de decembrie 1989 pare să vină de la sine, pentru unii antreprenori.
CĂTĂLIN IORDACHE, antreprenor
"Dacă vă amintiți, în acea perioadă în București produceam aproape totul, de la pantofi, costume până la semănători, aveam o industrie de mașini grele, industrie electronică foarte dezvoltată, tinerii erau specializați în școli profesionale, în școli tehnice, în facultăți, astăzi îi calificăm pentru a deveni șoferi pe ride sharing, pentru a deveni casieri la supermarket."
În plus, puținii tineri care au deprins o calificare aleg calea străinătății, din cauza ofertelor salariale mici.
DUMITRU PELICAN, director executiv ANOFM Bucuresti
"Foarte mulți tineri pleacă în țări străine. De ce? Pentru că acolo salariile minime sunt mult mai mari decât ar câștiga în România și de aceea forța de muncă în țara noastră nu mai e atractivă, cât timp vom câștiga 40 la sută din cât câștigă un reprezentant în țările europene forța de muncă va fi mereu deficitară în România."
Faptul că unul din cinci adulţi tineri cu vârste între 20 şi 34 de ani nu învaţă şi nici nu munceşte reprezintă o bombă socială cu efect pe termen lung. Aceştia riscă să devină victime ale discriminării şi excluziunii sociale, cu posibilități reduse de integrare socioprofesională în viitor, iar de aici până la trecerea la infracțiuni, există un singur pas.