Tradiția merge mai departeArta tradițională, în prim plan la Târgul Meșterilor Populari din Oradea! Este sărbătoare pentru creatorii populari la Muzeul Ţării Crişurilor care găzduiește unul dintre cele mai mari târguri destinate meşteşugurilor tradiţionale.

GABRIEL MOISA, director, Muzeului Țării Crișurilor

”Târgul în acest an este unul jubiliar să spunem. Are 30 de ani vechime. Împlinește, iată, o vârstă a maturității. Este un târg la care participă 123 de meșteri populari din România, Serbia, Ungaria, Republica Moldova, Basarabia și din Ucraina. Este, așadar, un târg internațional.”

Plini de voie bună, artizanii își etalează costumele și meșteșugurile învățate de la părinți și bunici. Ioan Retezeanu a venit tocmai din Târgu Jiu. Născut și crescut într-un sat de olari, care acum nu mai există, a învățat meseria de la tatăl său. El atrage atenția că prea puţini oameni mai plătesc pentru a avea în casă un obiect realizat manual.

IOAN RETEZEANU, meșter olar

”Oamenii nu folosesc vase din ceramică pentru ca iau de unică folosință. După folosință le aruncă la tomberon pentru că e mai scumpă apa decât o farfurie din plastic. Pe când pentru astea trebuie atenție multă, curățită după folosire și păstrate. E mai greu.”

L-am întâlnit și pe Alexandru Ilinca, din Râmnicu Vâlcea. Este unul dintre cei mai apreciaţi opincari din România. La toate târgurile la care este invitat, el poartă cu bucurie costumul popular, făcându-se pe dată remarcat prin port, barba albită de vreme şi poveştile frumoase pe care le cunoaşte despre lumea satului de odinioară, și obiectele pe care le-a adunat într-o importantă colecţie etnografică.

ALEXANDRU ILINCA, meșter opincar

”Costumul fără opincă nu este complet și poporul fără tradiție își pierde identitatea. Am aici o mica colecție, fiindcă m-ați provocat. Am nimerit opinca din tablă pe care noi o știm numai din basmele lui Petre Ispirescu. Asta e din al Doilea Război Mondial din roata de motocicletă, captură de război. Uite, acestea sunt niște opinci de peste 140 de ani din zona Horezu, satul Ifrimești.”

Claudia Pasc este preoteasă și pictează icoane pe lemn și sticlă cel mai mult în post și atunci când este liniștită.

CLAUDIA PASC, meșter iconar

”Aici avem icoana Maicii Domnului Paramitia sau Tămâduitoarea. Este pe un suport de lemn de tei cu sipet. În fundal avem foiță de aur. În spate are pene și este o icoană căreia i-am dedicat foarte mult timp.”

Unele produse artizanale reușesc să îmbine trecutul cu prezentul. Un meșter popular, la cerințele clienților, vinde traiste pentru laptop. Este vorba despre Dorina Hanza, prezentă la acest târg încă de la prima ediție.

DORINA HANZA, meșter popular

”Particip la târg de la prima ediție, de 30 de ani și aduc ouă încondeiate, țesături, meșteșugul de la noi. Această ediție, spre deosebire de altele, am adus trăistuțe. S-a cerut pentru laptop, geantă pentru laptop. Așa că, m-am gândit să aduc mai multe acum.”

Târgul Meşterilor Populari din Oradea rămâne deschis până duminică, iar pe parcursul evenimentului vor avea loc mai multe spectacole folclorice.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Omul padurii
Aventura

Omul padurii

Serialul urmărește peripețiile unui pădurar, Pietro Thiene, care este un adevărat om al muntelui și bun cunoscător al naturii. Acesta, însă, ascunde un secret teribil din trecut. Ca alpinist cu experiență, el a asistat la căderea fatidică a soției sale în timp ce încerca să escaladeze un zid provocator.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii
Anupamaa
Drama

Anupamaa

Anupamaa a sacrificat mult pentru a deveni o soție loială, o noră devotată și o mamă iubitoare. Dar a primit, în schimb, doar lipsă de respect din partea tuturor. După ce realizează situația în care se află, Anupamaa decide să-și trăiască viața în condițiile ei.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook