Tradiții și obiceiuri de Ajunul CrăciunuluiEste Ajunul Crăciunului și colindătorii vestesc Nașterea Domnului pe la casele creștinilor. Tradițiile și obiceiurile din bătrâni sunt respectate cu sfințenie în special la sate. În această zi, gospodinele pregătesc covrigi și colăcei pentru colindătorii. De asemenea, sunt pregătite turte, care se mai numesc și scutecele Domnului, amintind de cele folosite la nasterea lui Iisus. Acestea sunt presărate cu zahăr amestecat cu nucă sau cu sămânță de cânepă.

CĂTĂLINA CINCĂ, reporter "Potrivit tradiției creștine, Ajunul Crăciunului înseamnă post aspru. Omul trebuie să ajuneze pâna se ivește prima stea de seară, cea care amintește de astrul care i-a îndrumat pe magii de la Răsărit până la staulul în care s-a născut Mântuitorul. Se spune că omul care nu mănâncă nimic până la apariția stelei vestitoare se va bucura de sănătate și va avea noroc."

Se spune că, în seara de Ajun, creștinii au datoria să adune de prin sat toate lucrurile împrumutate, pentru că locul lor este acasă. De asemenea, se taie un măr și, dacă are viermi, cel care a tăiat fructul va fi încercat de boală în anul care vine. Dacă mărul este putred, asta înseamnă că omul va muri. În Ajunul Crăciunului nu e bine să te superi, să te cerți sau să lovești pe cineva. Cel care pornește cearta sau lovește, va primi înapoi tot ceartă și lovituri. Potrivit superstiției, în Ajunul Crăciunului nu se bea tărie. Se spune că omul care bea țuică, pălincă sau alte băuturi tari,va fi batjocorit de diavol. Totodată, tradiția spune că nu e bine să mături casa în această zi, deoarece alungi norocul. Se mai spune că, dacă în ziua de Ajun şi în cea de Crăciun, prima persoană care îți trece pragul este bărbat, atunci familia va fi binecuvântată cu noroc tot anul viitor. Nu în ultimul rând, este rânduit ca bradul de Crăciun să fie împodobit în seara de Ajun. De asemenea, există credința că în Ajunul Craciunului, se deschide cerul și dorințele omului sunt îndeplinite.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Mr. Bean
Comedie

Mr. Bean

Mr. Bean este un adult care pare să fie născut ieri. De altfel, fiecare episod începe cu imaginea acestuia picat din lună. Este complet ignorant când trebuie să facă niște lucruri simple, însă incredibil de inventiv când găsește soluții la care niciun om normal nu s-ar gândi.

vezi detalii
Veterinarul
Drama

Veterinarul

Drama îşi desfăşoară acţiunea în timpul dinastiei Joseon. Un om care se naște sărac, începe prin a fi medic veterinar, îngrijind cai, apoi devine medic regal și primul chirurg cu practici orientale.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook