Un platan din județul Alba, în competiția Arborele European al anului 2019Un falnic platan dintr-o localitate din județul Alba, în competiția pentru desemnarea Arborelui European al anului 2019. Pana pe 28 februarie, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene pot vota pentru arborii înscriși în comptiție, 15 la număr, printre care si platanul din România. Pentru vot contează frumusețea arborelui, vârsta, înălțimea, coroana, dar cea mai mare greutate o are povestea fiecăruia. Platanul din Câmpeni are venerabila vârstă de 200 de ani și o poveste fascinantă.

ANA IACUB, reporter ”Pe pagina de vot este postată povestea falnicului arbore din Câmpeni. Astfel, la începutul anului trecut, în urma deciziei autorităților locale a fost marcat pentru tăiere. Oamenii locului s-au unit, însă, în jurul platanului, hotărâți să-l salveze. L-au transformat într-un simbol al iubirii pentru natura și unitate, pentru locuitorii din Apuseni, dar și pentru toți românii”.

Arborele impresionează și prin cumferința trunchiului, având 4,60 m, prin diametrul de 1,40 m, prin diametrul coroanei, de 24 m și prin înălțimea de 21 m. Platanul din Câmpeni a atras atenția încă de la finele anului trecut, când, în cinstea centenarului Marii Uniri, a fost desemnat "Arborele Românesc al Anului", în cadrul concursului organizat de Facultatea de Geografie din Bucureşti. Competiția pentru desemnarea Arborele European a fost organizată, pentru prima dată, în 2011. La prima ediție au participat cinci țări: Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia și România. La actuala ediție participă deja 15 țări, cu tot atâția arbori. Organizatorii, Environmental Partnership Association, spun că sensul competiției este acela de a atrage atentia asupra arborilor care reprezintă o bogăție naturală și culturală importantă, ce ar trebui să fie prețuită și protejată. Câștigătorul concursului Arborele European al anului 2019 va fi anunțat în 19 martie, la Bruxelles.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Mr. Bean
Comedie

Mr. Bean

Mr. Bean este un adult care pare să fie născut ieri. De altfel, fiecare episod începe cu imaginea acestuia picat din lună. Este complet ignorant când trebuie să facă niște lucruri simple, însă incredibil de inventiv când găsește soluții la care niciun om normal nu s-ar gândi.

vezi detalii
Veterinarul
Drama

Veterinarul

Drama îşi desfăşoară acţiunea în timpul dinastiei Joseon. Un om care se naște sărac, începe prin a fi medic veterinar, îngrijind cai, apoi devine medic regal și primul chirurg cu practici orientale.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook