Vechea icoană, restituită mănăstirii CernicaO icoană din vechiul iconostas al Bisericii ”Sfântul Nicolae”de la Mănăstirea Cernica, descoperită la aproape 40 de ani de la dispariţie, revine în patrimoniul complexului monahal situat în apropierea Capitalei. Piesa aparține școlii românești de pictură religioasă, practicată, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în Țara Românească. Intitulat ”Duminica Samarinencii”, fragmentul de iconostas, datând de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, început de secol XIX, este donat Mănăstirii Cernica de o persoană privată, prin intermediul Asociaţiei Comercianţilor de Opere de Artă din România şi Artmark.

VASILE PÂRJOL, starețul Mănăstirii Cernica ”A avut bunăvoința să o returneze sau să o doneze mănăstirii și, astfel, să se mai adauge în registrul catapetesmei încă o piesă. Iconostasul a fost zugravit de Scoala de Pictură din Cernica.”

Icoana a fost identificată ca făcând parte din vechiul iconostas al Bisericii ”Sfântul Nicolae”, cu doar câteva zile înainte de licitaţia de artă sacră de săptămâna trecută.

HORIA PATAPIEVICI, filosof "Suntem în Săptămâna Patimilor! Îi spunem Săptămâna Patimilor, nu pe patimi și pe suferință, ci pe împlinirea lor, care este Învierea, ori aici este o icoană care promite Învierea, pentru că Hristos îi spune femeii samaritene, cerându-i apă, îi spune că el este apa vieții."

VASILE BĂNESCU, purtător de cuvânt, Patriarhia Română ”Îmi face o deosebită plăcere ca, în numele Patriarhiei Române, să adresez mulțumiri, în primul rând, conducerii Casei de Artă și Licitației, pentru un gest pe care l-a mijlocit, un gest deosebit de frumos, acela de a mijloci întoarcerea unei piese picturale, deosebit de frumoase și valoaroase.”

Mănăstirea Cernica a fost ridicată în anul 1608, în timpul domniei lui Radu Şerban, şi a fost ctitorită de marele vornic al lui Mihai Viteazul, Cernica Ştirbei, şi de soţia sa, Chiajna. Complexul monahal de la Cernica a reprezentat o adevărată şcoală de educaţie monastică. În complexul monahal au fost construite trei biserici şi trei paraclise.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook