Vestitorul primăverii



În ziua de 1 martie, românii celebrează sărbătoarea Mărţişorului, triumful primăverii asupra iernii. Micul obiect prins într-un şnur alb şi roşu este un simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii. Nici culorile nu sunt alese întâmplător. Roșul, culoarea feminină, simbolizează viața, în timp ce albul, înțelepciunea bărbatului. Veche de sute de ani, tradiția Mărțișorului rămâne un obicei modern și actual, care readuce, de fiecare dată, obiceiul dăruirii. Mărţişorul este o tradiţie unică în sud-estul Europei. Pe lângă români, mai toate popoarele din Balcani îl sărbătoresc. Felul în care e sărbătorit face însă ca fiecare mărţişor să fie unic în fiecare ţară. Mărțișorul se poate purta la mână, la gât ori pe reverul hainei. Se spune că persoana care poartă un mărțișor este ferită de rele și îi merge bine tot anul. De obicei, fetele și femeile sunt cele care primesc mărțișoare. Împreună cu acestea se dăruiesc adesea şi flori. În Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor.

BIANCA ROTARU, reporter

”Se spune că persoana care îți pune astăzi la mână mărțișorul va avea noroc tot anul. Mărțișorul se leagă într-un singur nod și nu se aruncă la gunoi, după perioada de purtare, pentru că aduce ghinion. Tot astăzi se alege ”baba”, care îți arată cum îți va fi anul. Mamele care pun mărțisoare copiilor lor trebuie să fie atente să nu fie văzute de femeile însărcinate, în caz contrat, bebelușul se va naște cu un semn.”

Mărţişorul este purtat pe toată durata lunii martie, apoi este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că acesta va aduce belşug în casele oamenilor. Dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini, mai spuneau bătrânii. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României şi Moldovei, pomii sunt împodobiţi de mărţişoare. În Transilvania, mărţişoarele se atârnă de uşi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se vor speria duhurile rele. Originile sărbătorii mărţişorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii. Cercetarile arheologice efectuate pe teritoriul României au scos la iveală amulete asemanatoare cu martisorul, datând de aproximativ 8.000 de ani. Amuletele reprezintă niște pietricele perforate și purtate la gât sub forma de coliere. Pietricele amuletelor erau vopsite în alb si rosu, aranjate alternativ.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook