Viticultorii se plâng de recolta slabă și de prețurile mici la struguriAn slab pentru viticultori! Producţia nu este nici măcar la jumătatea celei de anul trecut, dar, în mod surprinzător, preţul strugurilor a scăzut! Mulţi cultivatori de viță de vie spun că riscă să nu îşi scoată nici măcar valoarea investiției. Este şi cazul lui Marian Postovaru, care deţine două hectare şi jumătate de viţă de vie la Urecheşti, în judeţul Vrancea. Omul a investit zeci de mii de lei în lucrări şi tratamente, dar nu obține nici jumătate din cantitatea de struguri de anul trecut.

MARIAN POSTOVARU, viticultor "Preţurile sunt foarte proaste. Producţia este sub jumătate faţă de anul trecut, când au fost preţuri de 1,70 lei, 1,80 lei. Anul acestea, preţul este sub 1,50 lei. Nici măcar nu ştiu dacă ne scoatem cheltuielile."

Viticultorul preferă să nu ducă strugurii la piaţă, din cauza intermediarilor care controlează prețul.

MARIAN POSTOVARU, viticultor "Să te duci la piaţă, înseamnă ţigăneală cu tine. Îţi dă în râs un leu, sub un leu. Problema este că s-a desfiinţat tot ce a însemnat vinalcool. Au vândut tot la fier vechi. Aveam una, aici, la Urecheşti, dar şi cablurile din pereţi sunt scoase. Au rămas zidurile, acoperişurile şi o mare de iarbă!"

Viticultorii au motive de nemulțumire, în schimb, cumpărătorii se bucură de preţul mic al strugurilor.

VOX "Am luat şi cu un leu şi 30 de bani, şi cu un leu şi 40 de bani. Am luat Fetească şi încă un fel, mai acrişori. Preţul este acceptabil, ţinând cont cât muncesc şi oamenii ăştia şi pe unde umblă şi nici măcar nu îi găsesc."

Marian Postovaru nu are de gând sa renunţe la vie, chiar dacă iese în pierdere. Nu toată lumea gândește, însă, așa. Unii viticultori au abandonat deja culturile de viță de vie.

VOX "Ne vom trezi cu petece mari de vie nelucrată, vie desfiinţată. Mai sunt câţiva care se zbat să poată întreţine, dar o muncă în zadar să o faci, te saturi de ea!"

Cultivatorii mai spun că se simte nevoia investițiilor în defrișarea plantațiilor de viță de vie învechite și sădirea noilor butași, în înfințarea unor noi podgorii și în programe de valorificare a producțiilor. Viticultorii susțin că, din păcate, autoritățile nu par interesate să susțină acest domeniu.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste si ura
Drama

Dragoste si ura

Serialul “Dragoste si ura” urmareste povestea fascinanta a doua tinere, prietene apropiate, care provin din clase sociale diferite: Ichcha, fiica unei menajere, si Tapasya, fiica unei familii instarite.

vezi detalii
Destine ratacite
Drama

Destine ratacite

Serialul se concentrează pe viețile a două surori, Simar și Roli. Căsătorite cu Prem și Siddhart, acestea devin nurorile perfecte ale casei Bharadwaj. Ele sunt mereu pregătite să rezolve orice probleme care apar și să se lupte cu orice rău care încearcă să atace în vreun fel familia.

vezi detalii
Secretul mastii
Drama

Secretul mastii

În jurul anului 1700, prințul moștenitor Lee Seon luptă împotriva organizației Pyunsoohwae, organizație care se pregătește să privatizeze alimentarea cu apă a Joseon-ului.

vezi detalii
Rebelul
Drama

Rebelul

Acțiunea se petrece în timpul domniei faimosului tiran Yeonsangun, și spune povestea lui Hong Gil-dong, fiul unui servitor, și călătoria sa în a deveni primul activist revoluționar al Joseonului.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook