Zeci de migranţi sunt prinşi în apropierea frontierelor ţării în fiecare zi



Tot mai mulţi migranţi sosesc pe teritoriul României! Astfel, nu trece nicio zi fără ca Poliţia de Frontieră să emită un comunicat de presă, despre zeci de migranţi prinşi în aproprierea frontierelor ţării noastre. Dar cum ajung ei în ţara noastră? Există trei căi. Prima reprezintă cotele de refugiaţi impuse de Uniunea Europeană. Cea de a doua cale este trecerea ilegală a frontierelor ţării ori intrarea în apele noastre teritoriale. Separat însă de acestea, migranţii vin şi cu ajutorul ong-urilor, prin proiecte de relocare sprijinite financiar de Guvernul României.

ALEXANDRU VLĂDESCU, reporter

"Criteriile de selecţie a refugiaţilor relocaţi prin diverse programe din Turcia, de exemplu, sunt legate de membrii familiei. Astfel, dacă un membru al familiei este deja aici, ceilalţi pot veni printr-un astfel de program. Ei nu sunt duşi în centre de azil, ci sunt cazaţi cu ajutorul ong-urilor. Acestea le asigură chiria şi alte cheltuieli pe o perioadă de 45 de zile, după care sunt predaţi unui alt ong. Şi tot aşa. Până când refugiaţii îşi pot obţine propriile venituri."

Aşa se face că cei mai mulţi dintre ei sunt cazaţi în marile oraşe ale ţării şi sunt tot mai des văzuţi în centrele comerciale. Recent, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu a precizat că ţara noastră a făcut o ofertă de a găzdui aproape două mii de refugiaţi aflaţi acum în Grecia şi Italia. El a mai precizat că în ţara noastră există deja 700 de refugiaţi.

Cei mai mulţi dintre migranţi vin din Nordul Africii, Siria, Afganistan, Irak, Iran şi Yemen, pe ruta Turcia-Grecia-Bulgaria-România, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări- IGI. Conform datelor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, peste 75% din migranţii care solicită azil în România provin din Siria şi Afganistan. De altfel, doar în primele șase luni ale anului, polițiștii de frontieră au depistat 353 de grupuri de migranţi în care au fost identificaţi 134 de traficanţi. Totodată, oamenii legii au prins 80 de călăuze, printre care 24 de români şi 56 de cetăţeni străini. În plus, în prima jumătate a anului, s-a constatat o creștere a numărului persoanelor care au încercat să intre ilegal în țară pe la frontiera cu Serbia, iar autorităţile spun că nu stau degeaba! Au întărit numărul efectivelor care asigură paza la graniţele ţării.

ALBA POPESCU, expert în analiză strategică

"Un fenomen foarte bine organizat, pe care nu mi-l pot explica până la capăt, pentru că nimeni nu ne-a oferit acele informaţii, care să ne facă să înţelegem care sunt raţiunile, pentru care anumite elemente, care sunt extrem de evidente, cum ar fi reţelele care transportă aceşti migranţi sunt reţele de trafic de persoane."

Potrivit IGI, pe teritoriul ţării noastre se aflau, la data de 31 mai 2017, 67.000 de cetăţeni străini cu drept de şedere legală temporar sau permanent. Dintre aceştia, peste 2.000 erau refugiaţi, dintre care peste 1.200 se aflau sub protecţie subsidiară. La polul opus, conform statisticilor IGI, în primele şase luni ale anului, doar 57 de migranți au optat pentru programul de repatriere voluntară, părăsind astfel ţara noastră.

ALBA POPESCU, expert în analiză strategică

"Există, de asemenea, tentaţia de a ascunde adevărul. Cine sunt aceşti migranţi, de fapt? Care este structura etnică? Care este structura pe vârste? Care este structura pe genuri? O să observăm că majoritatea sunt bărbaţi cu vârste între 16-45 de ani, cu vârste de luptă. Ei formează grosul migranţilor! În mod normal, când foloseşti termenul "refugiat" te referi la acele persoane care sunt incapabile de luptă."

Odată ajunşi în ţară, migranţii pot deveni solicitanţi de azil, dacă depun cerere de azil la Inspectoratul General pentru Imigrări, pentru a primi protecţia statului român. Cererea de azil trebuie soluţionată în maximum două luni. Statutul de refugiat îl capătă orice persoană care, în ţara sa de origine, este persecutată datorită rasei, religiei, naţionalităţii, apartenenţei la un anumit grup social sau opiniilor sale politice. Persoanele care nu primesc statutul de refugiat pot primi statutul de persoană aflată sub protecţie subsidiară. Adică, solicitantul nu poate fi returnat în ţara sa de origine, deoarece, în ţara sa, poate fi condamnat la moarte, tortură, tratamente inumane ori degradante.

Dacă cererea de azil este respinsă, solicitanţii pot ataca decizia la instanţele judecătoreşti. Aici intră în joc ong-urile de profil, care îi ajută în acest pas. Dacă şi instanţele resping cererea solicitantului de azil, acesta este obligat să părăsească teritoriul României în termen de două săptămâni, altfel este returnat forţat în ţara de origine. În cele 15 zile, solicitanţii pot însă să depună o nouă cerere de azil, să aducă noi documente. Unii însă încearcă să treacă ilegal graniţele pentru a ajunge în alte ţări europene. Cei care urmează să fie expulzaţi sunt duşi în cele două centre de detenţie din ţara noastră, amplasate în Otopeni şi în judeţul Arad.

În ceea ce priveşte refugiaţii, trebuie precizat că ei capătă aceleaşi drepturi şi obligaţii ca orice cetăţean român. Practic, refugiatul beneficiază de un ajutor nerambursabil lunar de 540 de lei, timp de 6 luni. De asemenea, poate primi alocaţie, bursă de studiu, dar poate plăti şi impozite, dacă se angajează. În plus, poate obţine o acoperire parţială a cheltuielilor de închiriere a unei locuinţe, pentru o perioadă de maxim 6 luni, cu condiția să participe în mod activ în cadrul programului de integrare organizat de Inspectoratul General pentru Imigrări. Programul de integrare cuprinde acomodare culturală, consiliere psihologică, învăţare a limbii române și consiliere socială privind accesul la drepturile pe care le au în România: dreptul la un loc de muncă, dreptul la o locuinţă, dreptul la asistenţă medicală şi socială, asigurări sociale, dreptul la educaţie. Toate aceste programe sunt desfăşurate de IGI, prin parteneriate cu ong-uri specializate.

Pe durata procedurii de azil, solicitantul poate locui în unul din cele şase centre regionale de cazare. Acestea sunt amplasate în București, Șomcuta Mare, Rădăuți, Timișoara, Galați și Giurgiu. Ele au o capacitate totală de 920 de locuri. Solicitantul primește o alocație lunară de 108 lei, din care trebuie să își acopere costurile cu hrana și îmbrăcămintea. Pe piața muncii va avea acces însă la un an de la inițierea procedurii de azil. Despre procesul de integrare şi rolul ONG-urilor, în ediţia de mâine a ştirilor! 


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook