Ziua donatorului de sânge



Ziua mondială a donatorului de sânge este marcată, anul acesta, cu sloganul ”Dă sânge, dă plasmă, împarte viaţă, împarte des”. Sloganul arată o concentrare pe pacienţii care au nevoie de suport pentru transfuzii pe tot parcursul vieţii şi subliniază rolul pe care fiecare persoană îl poate juca, oferind un dar valoros de sânge sau plasmă. Din păcate, țara noastră se confruntă cu o lipsă cronică de sânge și produse din sânge, iar campaniile organizate periodic pentru donarea de sânge înregistrează rezultate anemice.

ADELA CÂRSTEA, medic, CTS București ”Este un deficit mare de sânge, pentru că noi aprovizionăm tot Bucureștiul, chiar nu ne ajunge. Sunt luate și unități de sânge și din provincie.”

VOX ”Este multă nevoie de sânge, dar, cine poate donează, cine nu, nu.”

Teoretic, oricine poate dona sânge. Practic, cine dorește să devină donator, trebuie să îndeplinească anumite condiții. Printre altele, trebuie să aibă vârsta între 18 și 65 de ani, greutate corporală de minimum 50 de kilograme, puls regulat și să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele șase luni. De asemenea, nu pot dona persoane aflate în tratament pentru anumite boli. Persoana care dorește să doneze sânge estesupusă unei evaluări de către un medic și unui control biologic, însemnând recoltare de sânge pentru stabilirea grupei sanguine și a stării de sănătate.

VOX ”Mă simt mai bine, știi, dacă eu ies de aici cu ideea că am ajutat pe cineva.”

Conform studiilor de specialitate, o persoană eligibilă, care doneaza sânge în mod regulat, pe lângă faptul că salvează vieți, are o serie de beneficii pentru propria sănătate. Un studiu realizat de cercetătorii americani a evidențiat faptul că în rândul donatorilor cu vârste cuprinse între 43 și 61 de ani au fost înregistrate mai puține atacuri de cord și mai puține accidente vasculare cerebrale.

VOX ”Să ajut pe cineva în nevoie și pentru mine, pentru sănătatea mea. Mă simt mai bine, oricum, de când donez, de doi ani.”

Donatorii voluntari de sânge au, însă, și alte beneficii.

ADELA CÂRSTEA, medic, CTS București ”Ziua liberă la serviciu pe care și-o poate lua când dorește, un card cu vreo 69 de lei, analizele de sânge care se fac gratuit și transportul RATB, metrou, jumătate de preț, ar veni două luni de zile.”

VOX ”Donez frecvent, am auzit că se salvează vieți în acest fel, plus că mai am și o zi liberă de la serviciu. Știu că este un necesar foarte mare, și am văzut campanii la televizor că nu avem sânge.”

În București, peste 300 de persoane au donat sânge, de Ziua mondială a donatorului de sânge. Conform medicului de la Centrul de Transfuzie Sanguină București, Adela Cârstea, într-o zi normală, donează circa 200 de persoane. Marcarea anuală a acestei zile speciale ajută la creşterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi produse sanguine sigure, pentru salvarea de vieți.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii
Anupamaa
Drama

Anupamaa

Anupamaa a sacrificat mult pentru a deveni o soție loială, o noră devotată și o mamă iubitoare. Dar a primit, în schimb, doar lipsă de respect din partea tuturor. După ce realizează situația în care se află, Anupamaa decide să-și trăiască viața în condițiile ei.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook