Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra FemeilorEste Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. În fiecare an, pe 25 noiembrie, este marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate asupra femeilor. Această zi cu semnificație specială este marcată și în România, cu atât mai mult cu cât, potrivit Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, numărul victimelor violenței domestice și sexuale este în creștere, iar sancționarea agresorilor este redusă și ineficientă.

BIANCA ROTARU, reporter ”ONG-urile care militează pentru eliminarea violențelor asupra femeilor trag un semnal de alarmă. Potrivit datelor centralizate de asociațiile civice, la fiecare 5 zile, o femeie este ucisă în bătaie. Datele operative furnizate de Poliția Română arată că, anual, în jur de 40.000 de femei agresate de parteneri depun plângere, însă, doar jumătate își continuă demersul și ajung la judecată.”

În ceea ce privește condamnările, doar 2% dintre agresori ajung la închisoare, pentru a ispăși violențele comise asupra partenerelor. Conform codului de procedură penală, autorităților nu le este permis să rețină agresorii. Asociația Necuvinte militează de 5 ani pentru modificarea codului legislativ, însă fără succes, cel puțin până în acest moment.

prin telefon: SIMONA VOICESCU, director executiv, Asociația Necuvinte ”Codul penal, în primul rând, ar trebui să prevadă pedepse mult mai mari pentru agresorii domestici și ar trebui să prevadă condiții mai ușoare pentru organele de cercetare penală, adică, în speță, pentru polițiști. Să poate aplica măsura reținerii și a arestului preventiv. ”

Numai anul trecut s-au înregistrat 74 de decese, ca urmare a violenței în familie. În prima jumătate a acestui an, 36 de femei au fost ucise de parteneri.

prin telefon: SIMONA VOICESCU, director executiv, Asociația Necuvinte ”În ultimii 5 ani, cel puțin, se vorbește din ce în ce mai mult despre violență. Și pentru că se pune această problemă în spațiul public și pentru că există organizații care militează pentru această cauză, eu cred că se acordă o mai mare importranță violenței în familie. Nu suntem încă unde ar trebui să fim, dar aș minți să spun că nu s-au făcut niște pași importanți.”

Victimele trebuie să știe că există organizații nonguvernamentale care oferă servicii gratuite de consiliere juridică și reprezentare în instanță, femeilor victime ale violenței domestice. Femeile agresate trebuie încurajate și susținute moral, spun reprezentanții acestor organizații. Activiştii pentru drepturile femeii au marcat, încă din 1981, data de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenţei. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. În februarie 2000, Adunarea Generală a ONU a stabilit oficial data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să pună la punct activităţi cu scopul de a trezi conștiința publică față de problemele privind agresiunile asupra femeilor. În țara noastră, o serie de organizații nonguvernamentale militează de ani buni pentru apărarea victimelor violențelor domestice. Printre acestea, se numără Asociația Necuvinte și Declic.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Iubirea invinge
Drama

Iubirea invinge

Anurag Basu și Prerna Sharma par a fi făcuți unul pentru celălalt. Totuși, pentru a putea fi împreună, viața îi supune la multe încercări. Va reuși dragostea să iasă învingătoare?

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Destine ratacite 2
Drama

Destine ratacite 2

Gitanjali Devi îi încredințează lui Simar Bhardwaj sarcina de a găsi o mireasă ideală pentru nepotul ei. Căutarea lui Simar se termină când o întâlnește pe Simar Narayan, care visează să devină o mare cântăreață.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook