Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului



Date statistice alarmante privind mortalitatea din cauza bolilor oncologice, făcute publice cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului! 140 de români mor, în fiecare zi, de cancer. Potrivit specialiștilor, multe dintre decese sunt urmarea depistării bolii în stadii avansate. Una dintre cauzele depistării târzii a cancerului este informarea deficitară a populației. O altă cauză este asigurarea precară a programelor de screening.

DIANA LORETA PĂUN, consilier de stat, Departamentul de Sănătate "Depistarea precoce, într-un stadiu 0, ar duce la o supraviețuire de peste 90% la cinci ani, ceea ce înseamnă o proporție foarte bună. Deci, orientarea către prevenție și de screening, din punctul meu de vedere, sunt esențiale."

Concludent în acest sens este cazul Liviei Moldovan. Deși semnele bolii se făceau simțite, de teama confirmării bolii, a tot amânat prezentarea la medic. Când și-a luat inima-n dinți și a făcut pasul, a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiu avansat. A fost nevoită să urmeze un tratament agresiv cu chimioterapie și radioterapie.
 
LIVIA MOLDOVAN, pacientă "Nevroind să accept ideea că aș putea să am cancer la sân, nu m-am dus la medic la Cluj decât în mai 97. Deci daca eu probabil mă duceam în noiembrie 96 , cred că era stadiul 1 sau 0 și scăpam doar cu operație.”

Potrivit reprezentanților Colegiului Medicilor din România, din cauza deficienţelor sistemului de sănătate, în România, cancerul a ajuns să aibă cea mai mare rată a mortalităţii din ţările UE.

LASZLO ATTILA, președinte, Comisia pentru Sănătate Publică, Senatul României "Noi avem doua probleme majore: lipsa infrastructurii pentru a pune în aplicare măsuri coerente de screening și mai avem o alta problema sunt anumite zone unde zona privată are capacități și nu le utilizăm."

Numărul insuficient de medici, subfinanțarea Programului Național de Oncologie ȘI politicile neinspirate din domeniul sanitar sunt doar câțiva dintre factorii care împiedică o îmbunătățire a sistemului oncologic din țara noastră. Specialiștii vorbesc, însă, și despre factori de risc în declanșarea cancerului, dar și despre posibilitățile de prevenire.

CEZAR IRIMIA, președinte, F.A.B.C.R. "Modul de viață, alimentație sănătoasă, dacă se mai poate în zilele noastre, multă mișcare, o viață ordonată și să eliminăm abuzurile de orice fel din viața noastră. Deci în primul rând fumatul este cauza principală, dar sa nu uitam de stres."

De ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România trage un semnal de alarmă, valabil pentru populație și autorități. Reprezentanții federației spun că, pentru rezolvarea problemelor din sfera Oncologiei este necesară implementarea Planului Național de Oncologie.

CEZAR IRIMIA, președinte, F.A.B.C.R. "Ne dorim în continuare un plan național de oncologie de cancer, să avem un plan coerent care să conțină toate segmentele necesare acestei patologii, plecând de la screening, depistare precoce, accesul la investigație, la tratamente inovatoare, accesul la chirurgie oncologică, la radioterapie și, nu în ultimul rând, la paliație."

ANA IACUB, reporter ”Conform ultimelor date Globocan, în anul 2018, în România, numărul cazurilor nou depistate a depășit 83.000. Și mai grav, potrivit Jurnalului European de Oncologie, numărul deceselor provocate de cancer în România s-a dublat, din 2009, până în 2018.”


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Dragostea gaseste o cale
Drama

Dragostea gaseste o cale

Siddharth, un hotelier, își asumă responsabilitatea de a repara relația dintre independenta sa soție, Roshni, și soacra sa întreprinzătoare, Durga Devi.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook